Kukurovići – 24 godine zločina nad Bošnjacima Sandžaka

 

Selo Kukurovići, nekada nastanjeno pretežno bošnjačkim stanovništvom, nalazi se u Sandžaku, opština Priboj, na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Od 8. maja 1992. godine do okončanja ratnih sukoba u BiH, u Kukurovićima, kao i u ostalim pograničnim selima u opštini Priboj, bio je smješten veliki broj pripadnika rezervnog sastava Vojske Jugoslavije. Stanovnike ovih sela pripadnici VJ su svakodnevno maltretirali, bez razloga im pretresali kuće i pretili im.

Dana 18. februara 1993. godine, oko 18:00 časova, pripadnici Vojske Jugoslavije, čiji su položaji bili oko sela, napali su selo Kukurovići. Mještani, među kojima je bilo i djece, pobjegli su kroz šumu, prema Pljevljima i Priboju. Dva dana kasnije, nekoliko mještana se vratilo u Kukuroviće, kako bi provjerili šta je sa njihovim kućama. Zatekli su zgarišta i pobijenu stoku. U spaljenim kućama pronašli su tijela Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatime Sarač, koji za vrijeme napada nisu uspjeli da napuste selo. Dana 11. aprila 1993. godine, kada u selu više nije živio niko, zapaljeno je još osam kuća sa pomoćnim objektima.

Istražni sudija je u oba slučaja izvršio uviđaj na licu mjesta, ali nakon toga nijedan mještanin Kukurovića nikada nije saslušan, niti je sprovedena bilo koja druga istražna radnja. Fond za humanitarno pravo je 23. oktobra 2006. godine Okružnom javnom tužilaštvu u Užicu podnio krivičnu prijavu protiv NN pripadnika Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije. Dana 27. oktobra 2006. godine, Tužilaštvo u Užicu je predmet proslijedilo Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije.

Viši sud u Beogradu: Država Srbija odgovorna za ratni zločin u Kukurovićima 1993. godine

Viši sud u Beogradu donio je presudu kojom je utvrdio odgovornost države Srbije za ratni zločin u selu Kukurovići (opština Priboj) 18. februara 1993. godine. Fond za humanitarno pravo (FHP) ukazuje da je ovo prva presuda kojom se utvrđuje odgovornost države za ratni zločin koji su pripadnici srpskih snaga počinili na teritoriji Sandžaka tokom devedesetih.

FHP je pokrenuo sudski postupak protiv Republike Srbije u ime 20 mještana Kukurovića 9. jula 2007. godine. Fond je od suda tražio da obaveže državu da zbog odgovornosti za napad Vojske Jugoslavije na Kukuroviće i štete nastale na imovini mještana isplati odštetu u iznosu od 32.750.000 dinara. U toku postupka održano je 12 ročišta na kojima je sud saslušao 10 svjedoka. Svjedoci su opisivali teror pripadnika Vojske Jugoslavije nad bošnjačkim stanovništvom nakon što je Vojske Jugoslavije stigla na to područje u maju 1992. godine. Tri svjedoka–očevica opisali su minobacački napad Vojske Jugoslavije na Kukuroviće 18. februara 1993. godine.

Sud je utvrdio da su se pre napada jedinice Užičkog korpusa Vojske Jugoslavije nalazile u neposrednoj blizini sela, i da je u minobacačkom i pješadijskom napadu na Kukuroviće tog dana uništena imovina mnogih mještana. O visini odštete sud će odlučivati ukoliko Apelacioni sud potvrdi ovu presudu.

BNV traži od nadležnih državnih organa pravdu za žrtve državnog terora u Sandžaku

Bošnjačko nacionalno vijeće je na svojoj Posebnoj sjednici održanoj 26. februara 2016. godine, jednoglasno usvojilo Zaključke u kojima izražava saosjećanje sa žrtvama zločina u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku i njihovim porodicama i traži od nadležnih državnih organa hitno otkrivanje i identifikaciju posmrtnih ostataka žrtava; osuđuje saučesništvo tadašnjih državnih organa Republike Srbije i Savezne Republike Jugoslavije u planiranju, organizovanju i činjenju zločina u Štrpcima, Sjeverinu, Kukurovićima i drugim mjestima u Sandžaku nad civilima bošnjačke, hrvatske i drugih nacionalnosti;

Bošnjačko nacionalno vijeće  traži od nadležnog tužilaštva u Republici Srbiji da zločine počinjene nad civilima bošnjačke nacionalnosti u Sjeverinu, Kukurovićima i okolnim selima u opštini Priboj tretira i kvalifikuje  kao ratne zločine, na način kako je postupljeno u slučaju „Štrpci“;

Bošnjačko nacionalno vijeće zahtijeva od nadležnih državnih organa Republike Srbije da se porodicama otetih i ubijenih žrtava zločina počinjenih u Štrpicma, Sjeverinu,  Kukurovićima i drugim mjestima u Sandžaku prizna status civilnih žrtava rata, status raseljenih lica kao i da im se obezbijedi pravična materijalna naknada.

Izvor: Fond za humanitarno pravo i Arhiva BNV-a

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.