Ministar Marković u posjeti BNV

Ministar za ljudska i manjinska prava i državnu i lokalnu samoupravu Milan Marković sa saradnicima, posjetio je, u petak 25. marta, sjedište Bošnjačkog nacionalnog vijeća i razgovarao sa predstavnicima Izvršnog odbora BNV koji obavljaju funkciju Vijeća u tehničkom mandatu.

Tokom razgovora sa predstavnicima BNV izražena je spremnost za rješavanje nagomilanih problema koji postoje na ovom području a koje je neophodno riješiti, u interesu mira i stabilnosti, kao i ekonomskog prosperiteta svih građana koji ovdje žive.

Predsjednik Izvršnog odbora BNV Esad Džudžević istako je, tokom razgovora sa ministrom Markovićem i njegovim saradnicima, da je u posljednih dvije godine dana zaustavljen proces ostvarivanja nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka, te da za to najveću odgovornost snosi država i njeni organi.

Džudžević je posjetu ministra Markovića okarakterisao preokretom i naznakom deblokade dalje implementacije projekata koji su od suštinskog značaja za nacionalni identitet Bošnjaka na ovim prostorima, u oblastima definisanim zakonom.

On je kazao da za sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji od ključnog značaja očuvanje mira i stabilnosti ovog područja, ekonomski napredak i razvoj i demokratizacija zemlje i ostvarenje prava u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima. Džudžević je, u tom smislu, kao neophodnost istakao postizanje saglasnosti oko tri osnovne stvari koje treba da dovedu do stvaranja unutarbošnjačkog konsenzusa i punog partnerskog odnosa Bošnjaka sa državom. Kao prvo, to je neophodnost potpunog rasvjetljavanja i procesuiranja svih zločina i drugih teških masovnih kršenja ljudskih prava na području Sandžaka tokom 90-tih godina, što bi, po mišljenju predstavnika BNV i Bošnjačke liste „smanjilo manipulacije oko teme koja je vrlo bolna za Bošnjake”. Drugi uslov je nastavak ostvarivanja nacionalnih prava Bošnjaka, u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima, a koji podrazumjeva realizaciju započetih projekata Bošnjačkog nacionalnog vijeća u oblastima obrazovanja, kulture, službene upotrebe jezika i pisma i informisanja na bosanskom jeziku.

„Treći neophodan uslov u tom smislu je obezbjeđenje djelotvornog učešća Bošnjaka u javnom životu“, naveo je predsjednik Izvršnog odbora BNV Esad Džudžević, posebno apostrofirajući u tom smislu neophodnost ukidanja uredbe o okruzima, naslijeđene iz doba režima Slobodana Miloševića, a kojom je područje 6 sandžačkih opština podijeljeno u dva upravna okruga, i njegovo definisanje kao jedne administrativne oblasti sa sjedištem u Novom Pazaru.

“Postizanje te tri stvari stvorilo bi ambijent da izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće, lokalni parlamentarni izbori i uopšte svi problemi koji su prisutni u Sandžaku, budu transformisani iz jedne negativne energije u jedan veoma pozitivan ambijent”, rekao je Džudžević, dodajući da je odgovornost za to na akterima unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa, ali i na državnim zvaničnicima.

Od posjete ministra Markovića, kao i narednih poteza države na ovom i svim drugim planovima, Džudžević je izrazio očekivanje da će doprinjeti uspostavljanju izgubljenog povjerenja Bošnjaka u institucije sistema, ocijenivši da je opredjeljenje Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje vrši te poslove da sandžački Bošnjaci ne treba da budu problem, nego dio ješenja na putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Ministar za ljudska i manjinska prava i državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izrazio je razumijevanje problema sa kojima je suočena bošnjačka nacionalna zajednica na ovim prostorima, kao i svi ostali građani koji ovdje žive, podvlačeći da je, međutim, najvažnije sve to rješavati u zakonskim okvirima, kroz i u institucijama sistema. On je kazao da su problemi koji su ovdje evidentni i dublji nego što se čini, da je nivo ekonomske razvijenosti dosta nizak, da postoji veliki broj nezaposlenih mladih ljudi, ali da je, ipak, najvažnije sačuvati mir i obezbjediti stabilnost.
On je izrazio čvrstu opredijeljenost za rješavanje problema koji su proizašli u toku i nakon prošlogodišnjih neuspjelih izbora za Bošnjačko nacionalno vijeće, ističući da se Bošnjacima mora obezbjediti uživanje svih domaćim i međunarodnim aktima zagarantovanih prava.

U tom smislu, Marković je ocijenio da je vrlo važno da se nađe “konstruktivna energija i da se smanje tenzije koje ne mogu ništa dobro da proizvedu”, te da je potrebno da svi učesnici u javnom životu nađu mjesto i teme koje ih zbližavaju, i da svi sa svoje strane treba da urade sve kako bi građani na ovom prostoru, i Bošnjaci i svi ostali, živjeli bolje.

“U tome nam je potrebno malo manje emocija, a više racionalnog pristupa”, rekao je Marković, poručujući da će njegovo ministarstvo učiniti sve u pravcu rješavanja svih problema koji su prisutni na ovom prostoru.

U Novom Pazaru,                                             Sekretar
25.03.2011.godine                                         Alma Husić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.