Ministar rješava probleme nastave na bosanskom u gimnazijama do kraja nedjelje

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević rekao je na press konferenciji u Glavnom uredu Vijeća da je sa ministrom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislavom Jovanovićem konstatovano da je ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na svom maternjem jeziku blokirano u novopazarskoj i sjeničkoj Gimnaziji, kao i u svim obrazovno-vaspitnim ustanovama u Prijepolju i izrazio je očekivanje da ministar do kraja nedjelje saopšti rješenje za taj problem.

Džudžević je predložio ministru prosvjete Jovanoviću razrješenje direktora novopazarske i sjeničke Gimnazije, kao i da se garantuje učenicima prvog razreda ovih gimnazija upis u drugi razred u nastavi na bosanskom jeziku od 1.septembra 2014.godine.

Džudžević je rekao da je na sastancima sa ministrom prosvjete Jovanovićem, održanim 13.,16. i 19.decembra 2013. godine u Beogradu, konstatovano da je nastava na bosanskom jeziku počela od 2.septembra 2013. godine u Sandžaku u prvom i petom razredu osnovne škole i prvom razredu srednje škole, u 35 obrazovno-vaspitnih ustanova, 186 odjeljenja, i da nastavu pohađa 3.645 učenika.

Press BNV 23 12 2013 b

Predsjednik Vijeća je obavijestio javnost da je ministar prosvjete donio rješenje da će se obrasci za školsku evidanciju na bosanskom jeziku u što kraćem periodu objaviti u Službenom glasniku. Također, na sastanku je dogovoreno inteziviranje razgovora Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i primjena zaključka Vlade Republike Srbije o prihvatanju Izvještaja sa prijedlogom mjera za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku koji se primjenjuje na čitavoj teritoriji Republike Srbije, gdje se obrazovanje na bosanskom jeziku ostvaruje  na predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovnom nivou i proširuje i na visokoškolske ustanove.

Prije pres konferencije, predsjednik Vijeća i predsjednik Odbora za obrazovanje Elijas Rebronja održali su sastanak sa nastavnicima i direktorima obrazovno-vaspitnih ustanova u Sandžaku, kao i roditeljima učenika u nastavi na bosanskom jeziku, na kom su ih upoznali o dogovorima sa sastanka Vijeća i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

Press BNV 23 12 2013

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.