Ministarstvo prosvjete hitno će dostaviti školama neophodna dokumenta za školsku evidenciju u nastavi na bosanskome jeziku

Ministar prosvjete, nauke i tehološkog razvoja dr. Srđan Verbić zatražio je jučer od predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esada Džudževića podatke, između ostalog, o broju obrazovno-odgojnih ustanova i učenika koji su imali organizovanu nastavu na bosanskome jeziku u školskoj 2013/2014. godini.

Nakon dostavljanja ovih podataka, Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, stoji u pismu ministra prosvjete Verbića upućenog Džudževiću, hitno će dostaviti školama sva neophodna dokumenta za školsku evidenciju, za uspješan završetak školske 2013/2014. godine za učenike predškolskog pripremnog programa, prvog i petog razreda osnovne i prvog razreda gimnazija u nastavi na bosanskome jeziku.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević uputio je danas odgovor ministru prosvjete Verbiću u kome ga obavještava da je u školskoj 2013/2014. godini u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici nastavu na bosanskome jeziku pohađalo je u 23 osnovne škole, 3 srednje škole i 3 predškolske ustanove, 4088 učenika, u 168 odjeljenja. Džudžević obavještava ministra da Odbor za obrazovanje Vijeća priprema opsežan izvještaj o svim potrebnim podacima i činjenicama o toku sprovođenja nastave na bosanskome jeziku u školskoj 2013/2014. godini.

Podsjećamo da je za uspješan završetak školske 2013/2014. godine u nastavi na bosanskome jeziku neophodna sljedeća školska evidencija:

– Uvjerenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa,

– Učeničke knjižice za učenike prvog razreda osnovne škole,

– Učeničke knjižice i svjedočanstva za učenike petog razreda osnovne škole,

– Učeničke knjižice i svjedočanstva za učenike prvog razreda gimnazija.

Ovo je školske 2013/2014. godine prva genaracija učenika koja završava nastavu na bosanskome jeziku u Sandžaku, a koja će 1. septembra 2014. godine nastaviti školovanje na svom maternjem jeziku u drugom i šestom razredu osnovne škole i u drugom razredu gimnazija i drugih srednjih škola.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.