Na ahiret preselio Rasim Muminović

Bošnjačko nacionalno vijeće obavještava naučnu i kulturnu javnost da je danas, 24.10.2012. godine poslije kraće bolesti preselio na ahiret jedan od najvećih bošnjačkih filozofa i kulturologa, prof. dr. Rasim Muminović.

Rasim Muminović je rođen 22.04.1935. godine u Trijebinama kod Sjenice. Osnovnu školu završio je u rodnom mjestu, a gimnaziju u Sjenici. U Sarajevu je pohađao Gazi Husref-begovu medresu i učiteljsku školu. Studije filozofije i njemačkog jezika diplomirao je sa najvišim ocenama na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Na postdiplomskim studijama u Beogradu bavio se je istraživanjem tematike tradicionalne i novije etike. Istraživao je filozofski put jednog od najznačajnijih mislilaca XX vijeka Ernsta Bloha što je i tema njegove doktorske disertacije pod naslovom “Gnoseološko-ontološki temelji Blohove filozofije” koju je odbranio na filozofskom fakultetu u Zagrebu. U zvanju profesor gostovao je na univerzitetima u Tibingenu i Bonu.

Rahmetli prof. dr. Rasim Muminović je objavio veliki br knjiga i bio je sudionik poznatih skupova, saradnik časopisa od kojih je jedna i “Bošnjačka riječ”. Pored toga bio je i saradnik različitih društava.

Smrt jednog od najvećih sandžačkih naučnika, filozofskog pisca koji je pisao originalna filozofska djela koja služe na čast filozofiji, za Bošnjake predstavlja nenadoknadiv gubitak.

Ime prof. dr. Rasima Muminovića ostaće u sjećanju njegovim studentima sa Univerziteta u Sarajevu, ljubiteljima filozofije i cijeloj bošnjačkoj kulturnoj javnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.