NABAVKA LEKTIRE ZA NASTAVU NA BOSANSKOM JEZIKU

U prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća, jučer je održan sastanak direktora škola u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku a povodom odluke Ministarstva prosvjete Republike Srbije da finansira nabavku lektire za osnovnu školu za nastavu na bosanskom jeziku.

Sastanku su u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća prisustvovali potpredsjednik Esad Džudžo, predsjednik Izvršnog odbora doc. dr. Hasim Mekić, sekretar Ahmedin Škrijelj te stručni saradnik za obrazovanje Aida Smajović.

Ministarstvo prosvjete je u mjesecu novembru donijelo odluku o sufinansiranju nabavke lektire za nastavu na bosanskom jeziku koju sada pohađa više od 14 545 učenika u sandžačkim školama.

Sufinansiranje nabavke lektire za nastavu na bosanskom jeziku je prvi put da Ministarstvo prosvjete daje finansijsku podršku obrazovanju na bosanskom jeziku.

Nabavka lektire bit će realizovana kroz saradnju izdavačkih kuća „Data Status“ iz Beograda i „Šahinpašić“ iz Sarajeva.

Bošnjačko nacionalno vijeće je uspjelo da za 15% smanji cijenu nabavke lektire i to u dogovoru sa izdavačkim kućama koje će učestvovati u nabavci.

Ukupan broj naslova koji će biti dostupan školama za nabavku je 31 što čini polovinu broja predviđenog nastavnim planom i programom za osnovnu školu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.