Nalog o uklanjanju obilježja Hadžiahmetoviću stigao iz Užica

Bilo je i nedoumica u vezi s tim ko bi trebalo da donese, uputi, saopšti odluku o uklanjanju table, nakon što je Vlada Srbije zaključila da to treba učiniti. U međuvremenu Odsjek upravne inspekcije Užica pri Ministarstvu pravde i državne uprave naložio je Gradskom vijeću Novog Pazara da sprovede propisani postupak i ukloni spomen obeilježje Aćifu Hadžiahmetoviću.

U rješenju iz Užica konstatuje se da je utvrđeno da je spomen obilježje postavljeno bez odobrenja nadležnog organa.

Inače, inspekcijski nadzor sproveden je u Gradskoj upravi u Novom Pazaru 9. avgusta, dan nakon što je taj “slučaj” bio tema vanredne sjednice Vlade Srbije.

U zapisniku o vanrednom inspekcijskom nadzoru, u koji je Tanjug imao uvid, konstatovano je da je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), 30. jula podnijelo zahtjev za dobijanje saglasnosti za postavljanje spomen table Aćifu Hadžiahmetoviću, poznatijem kao Aćif-efendija.

Nadležne službe Gradske uprave su, kako se navodi, pripremile mišljenje o postupku i načinu postavljanja i uklanjanja “manjih montažnih objekata na površinama javne namene na teritoriji grada” u kojem se, između ostalog, sugeriše prethodno osnivanje Savjeta za međunacionalne odnose.

To mišljenje sa prijedlogom Odjeljenju za skupštinske poslove, poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća, međutim, nije bilo dostavljeno do dana inspekcijskog nadzora.

Zapisnikom nije određen rok u kome je Gradsko vijeće dužno da sprovede nalog užičke inspekcije, a nije predviđena ni mogućnost žalbe.

(Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.