Esad Džudžević razgovarao sa predstavnicima američkog Saveta za inkluzivno upravljanje

Narodni poslanik “Bošnjačke liste za evropski Sandžak” Esad Džudžević razgovarao je juče sa predsjednikom američkog Saveta za inkluzivno upravljanje (CIG) profesorom Aleksom Grigorevim i njegovim saradnicima Špetimom Gašijem i Ivanom Stanojev.

Džudžević je predstavnike američkog CIG upoznao o trenutnim aktivnostima i projektima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, o problemima na koje Vijeće nailazi prilikom implementacije Ustavom i zakonom garantovanih prava pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice u oblastima službene upotrebe jezika i pisma, obrazovanja, kulture i informisanja na bosankom jeziku.

Poseban akcenat u razgovoru Džudžević je stavio na pravni položaj i status Bošnjačkog nacionalnog vijeće kao i odnosu državnih organa prema zahtjevima Vijeća u smislu zaustavljanja i onemogućavanja ostavarivanja garantovanih prava Bošnjacima u Republici Srbiji  čime su Bošnjaci postali manjinska zajednica sa najnižim stepenom ostvarenosti svojih prava. U tom kontekstu Džudžević je izrazio očekivanje da CIG učini sve kako bi se situacija vezana za konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća riješila u najkraćem mogućem roku konstituisanjem organa Vijeća u skladu sa izbornim rezultatima od 6. juna 2010. godine uz učešće sve tri izborne liste, raspisivanjem novih izbora ili na neki drugi zakonom dopušten način.

U Novom Pazaru
13.10.2011.godine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.