Počinje izjašnjavanje roditelja učenika druge generacije u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku

Bošnjačko nacionalno vijeće u cilju kvalitetnijeg ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovanje na svom maternjem jeziku, obezbijedilo je anketne obrasce koji su podijeljeni direktorima osnovnih i srednjih škola u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju. Zahvaljujući ovim anketnim obrascima, roditelji čija djeca pohađaju predškolski pripremni razred, četvrti i osmi razred osnovne škole, moći će da izaberu na kojem će jeziku njihovo dijete pohađati nastavu u prvom i petom razredu osnovne i prvom razredu srednje škole u sljedećoj školskoj 2014/2015. godini.

Roditelji bošnjačke nacionalnosti koji dajući saglasnost da njihovo dijete pohađa nastavu na maternjem jeziku u narednoj školskoj godini, obezbjeđuju tim činom svojem djetetu pohađanje postojećeg modela obrazovanja na bosanskome jeziku uz izučavanje bošnjačke književnosti, historije i kulture. Također, daju doprinos opstanku, očuvanju i zaštiti nacionalnog identiteta bošnjačkog naroda u Sandžaku i Srbiji.

Nastava na bosanskome jeziku u tekućoj školskoj godini je već postigla nacionalni konsenzus među Bošnjacima i takav model obrazovanja podstiče dijalog sa drugima i omogućava integraciju pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji i regionu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *