Nastava na bosanskom jeziku u Sandžaku u školskoj 2015/2016 godini

Danas je u prostorijama Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća održana press konferencija na kojoj su učestvovali potpredsjednici Esad Džudžo i Redžep Škrijelj i predsjednik Odbora za obrazovanje Bajro Gegić.

U svom uvodnom obraćanju potpredsjednik Esad Džudžo je naglasio da je početkom nastave na bosanskom jeziku počeo i proces deasimilacije sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. Potpredsjednik Džudžo je u nastavku istakao i važnost dopunskog izjašnjavanja o jeziku nastave koje će se, po obavezi ministra prosvjete Srđana Verbića, sprovesti u obrazovno-odgojnim ustanovama u Novoj Varoši, Prijepolju i Priboju, kao i u pojedinim ustanovama u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu. Dopunsko izjašnjavanje će se sprovoditi kao posljedica opstrukcija proceca izjašnjavanje te različitih pritisaka na slobodnu volju roditelja.

Govoreći o nastavnim sredstvima koja će se koristiti u nastavi na bosanskom jeziku, potpredsjednik Džudžo je rekao da će se pored postojećih 98 udžbeničkih naslova, od ove školske godine koristiti i oko  30 novih naslova, kao i Bošnjačke kulturne čitanke, kao objedinjeni dodaci za nastavne predmete Muzička i Likovna kultura i Historija, odnosno Svijet oko nas i Priroda i društvo za niže razrede. Ove kulturne čitanke besplatno će dobiti učitelji i nastavnici III i VII razreda osnovne škole.

Potpredsjednik Džudžo je istakao i bitnost uvođenja prosvjetnih savjetnika, stručnog osoblja koje će nadgledati sprovođenje nastave na bosanskom jeziku, kao još jedne od obaveza aktuelnog ministra prosvjete, koja je proistekla iz zaključka sa nedavno održanog sastanka Koordinacije nacionalnih savjeta nacionalnih manjina.

Potpredsjednik Vijeća, prof. dr. Redžep Škrijelj, je u svojstvu vrsnog poznavaoca bošnjačke historije još jednom pohvalio model nastave historije koji će koristiti i Bošnjaci, a koji je zasnovan na francusko-njemačkom modelu i koji podrazumijeva da učenici manjinskog naroda pored zvanične, državne interpretacije nekog događaja i ličnosti iz historije, obrađuju i svoju interpretaciju istih događaja i ličnosti.

U nastavi na bosanskom jeziku je bilo 8343 učenika u 333 odjeljenja u 33 obrazovno-odgojne ustanove širom Sandžaka, a od sljedeće 2015/2016 školske godine taj broj će se uvećati za još 150 novih odjeljenja.

Model obrazovanja na bosanskom jeziku nije obaveza već mogućnost i podrazumijeva izučavanje bosanskog kao maternjeg jezika, dodatke iz grupe nacionalnih predmeta, srpski kao nematernji jezik, te vođenje dvojezične školske evidencije.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *