Nastava na bosanskome jeziku i u školama u Prijepolju od 1. septembra

Javna tribina pod nazivom “Implementacija nastave na bosanskome jeziku u osnovnim i srednjim školama u Prijepolju” na kojoj je i promovisan novi četverobroj (29-32) časopisa za društveni život i kulturu sandžačkih Bošnjaka “Bošnjačka riječ”, održana je sinoć u maloj sali Doma kulture u Prijepolju.

Na tribini su govorili predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, glavni i odgovorni urednik časopisa dr. Redžep Škrijelj i predsjednik Odbora za obrazovanje Elijas Rebronja.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević izrazio je zadovoljstvo što će u narednom periodu koordinatori za obrazovanje na bosanskome jeziku za općinu Prijepolje – akademski slikar Meša Brničanin i profesori književnosti Džiba Halilović i Mirel Fazlić, aktivno raditi na uvođenju nastave na bosanskome jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama u općini Prijepolje. On je rekao da bošnjački roditelji u Prijepolju čija će djeca od naredne školske godine pohađati pripremni razred, prvi i peti razred osnovne, kao i prvi razred srednje škole, imati šansu da iskoriste pravo obrazovanja njihove djece na maternjem jeziku, a zadatak je pomenutih koordinatora da u Prijepolju prikupe dovoljan broj potpisa roditelja da bi nastava na bosanskome počela od 1. septembra 2014. godine.

Glavni i odgovorni urednik časopisa “Bošnjačka riječ” dr.Redžep Škrijelj rekao je da novi četverobroj časopisa donosi brojne naučno-istraživačke radove vrsnih bošnjačkih intelektualaca, kao i mnoga pripovijedanjia istaknutih bošnjačkih pisaca i spisateljica. Škrijelj je istakao da je ovaj časopisu u znaku školstva na bosanskome jeziku i da su u njemu sumirani i rezultati postignuti u prethodnoj godini i propraćene brojne aktivnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Tribina BNV 21 03 2014 Prijepolje 2

Predsjednik Odbora za obrazovanje Elijas Rebronja rekao je da Srbi i Bošnjaci u Prijepolju treba da poštuju jedni druge, ali u obrazovnom sistemu moraju da učestvuju potpuno na ravnopravnim odnosima što podrazumijeva da Bošnjaci moraju uzeti pravo koje im zakonom pripada i u obrazovno-odgojnim u ustanovama u Prijepolju i izučavati na bosanskome jeziku svoju književnost, historiju, muzičku i likovnu kulturu. On je istakao da ostvarivanjem ovoga prava neće doći do podjela i odvajanja, već naprotiv, smanjiće se međuetnička distanca između Srba i Bošnjaka.

Učesnici na tribini su izrazili žaljenje što bošnjačka djeca u Prijepolju zbog opstrukcije lokalnih činovnika, nisu mogli da budu ravnopravni sa svojim vršnjacima u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici i imaju nastavu na maternjem jeziku, ali je opći zaključak učesnika da će nastava u obrazovno-odgojnim ustanovama u Prijepolju, početi od prvog septembra 2014. godine.

Akademski slikar Mehmed Meša Brničanin na samom početku tribine, govorio je besjedu o bosanskome jeziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.