NASTAVAK SUREDNJE SA MUZEJOM KNJIŽEVNOSTI I POZORIŠNE UMJETNOSTI U BiH

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća posjetili su Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti gdje su razgovarali su sa direktoricom Šejlom Šehabović, direktoricom i višim  kustosom  Muzeja Đanom Kukić, višim  o nastavku suradnje  i mogućnostima realizacje  prekogrničnih projekata.

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH  je   zajedno sa BNV  organizirao upješnu izložbu posvjećenu velikom bošnjačkom i jugoslovenskom piscu Maku Dizdru. Muzej je renomirana i rijetka kulturna i znanstvena institucija institucija u BiH  koji se od svog osnivanja 1961 godine  istovremeno bavi očuvanjem i prezentacijom bogate građe iz dvije umjetničke oblasti – književnosti i pozorišne umjetnosti.

 Bošnjačko nacionalno vijeće je u protekloj godini sa ovim muzejom realizovalo projekat izložbe „Mak Dizdar: prvih stotinu godina” koja se organizuje u sklopu obilježavanja stote godišnjice rođenja velikog bošnjačkog pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara.

Predstavnici ove dvije važne institucije razgovarali su i o nastavku saradnje i konkretno na projektu izložbe posvećene jednom od najvažnijih bošnjačkih književnika Ćamilu Sijariću čije se otvaranje planira u Novom Pazaru početkom jula.

O mogućnostima i modalitetima realizacije ovog projekta u  Sandđaku, BiH i Crnoj Gori sa rukovodstvom Muzeja  razgovralali su ispred spred BNV, potpredsjednik Vijeća Vasvija Gusinac, predsjednik Izvršnog odbora Vijeća doc. dr. Hasim Mekić i stručni saradnik Samer Jusović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.