Nedostaje 120 udžbenika za nastavu na jeziku nacionalnih zajednica!

Uvođenjem nastave na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku, Bošnjaci počinju dijeliti sudbinu većine nacionalnih manjina u Srbiji. Poteškoće koje prate realiziranje nastave na bosanskom jeziku, na žalost nisu karakteristične samo za Bošnjake koji žive na prostorima Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Prijepolja.

Posebna poteškoća što kvalitetnijem početku nastave na bosanskom jeste i nedostatak pojedinih udžbenika. S jedne strane pojedini udžbenici nedostaju jer je očigledna namjera pojedinih struktura u državnoj administraciji da ovaj proces uspore i omalovaže. S druge strane postoji objektivna činjenica da pojedinih udžbenika inače nema na udžbeničkom tržištu.

Kako god bilo, činjenica je i da nedostatak udžbenika ne može dovesti u pitanje odvijanje nastave na bosanskom jeziku. Naime za školsku 2013. godinu nedostaje za svaku nacionalnu zajednicu po 30 – 50 naslova.

U Vojvodini nastavu na mađarskom pohađa oko 15.000 osnovaca, a mnogih udžbenika za nastavu na mađarskom i dalje nema. Mađarima u osnovnim školama nedostaju ukupno 34 udžbenika, tako da nema udžbenika gramatike, historije, biologije, a udžbenici za srednjoškolce gotovo da i ne postoje.

Slovaci pohađaju nastavu na slovačkom u 11 osnovnih škola i njih oko tri i po hiljade nemaju 22 udžbenika i bez njih izvode nastavu. Čak one udžbenike koje su dobili nisu dobili u dovoljnom tiražu tako da koriste stare udžbenike koji ne prate gradivo. Jedan udžbenik im je prošle godine bio gotov tek u aprilu.

Bošnjacima koji tek od septembra prvi put uvode nastavu na bosanskom jeziku nedostaju udžbenici za srednju školu koje moraju da uvezu iz Bosne i Hercegovine i čiji je uvoz odobrio ministar prosvjete Republike Srbije. Nedostaje i šest udžbenika za osnovnu školu koji su u postupku odobravanja dok su svi ostali udžbenici prevedeni sa srpskog na bosanski jezik, tako da ako ministarstvo odobri i ovih šest udžbenika Bošnjaci će jedini imati obezbijeđene sve udžbenike za osnovnu školu.

U Katalogu udžbenika za narednu godinu Zavoda za udžbenike, od oko 600 naslova na manjinskim jezicima nedostaje priličan broj tako da će nacinalne zajednice biti ove godine bez 120 udžbenika, ali će se nastava na jezicima nacionalnih zajednica i dalje odvijati uprkos poteškoćama u njenom realiziranju.

Elijas Rebronja, predsjednik Odbora za obrazovanje BNV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *