NEOPHODNA REVIZIJA AKCIONOG PLANA I MANJINSKIH ZAKONA

Akcioni plan za manjine i nacrti manjinskih zakona umanjuju stečena prava manjina u Republici Srbiji.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin uputio je danas pismo predsjednici Vlade Republike Srbije Ani Brnabić sa zahtjevom da pokrene postupak za reviziju Akcionog plana za manjine, povlačenje manjinskih zakona iz procedure i smjenu Tanje Mišćević.

U pismu se navodi da su u toku izrade Akcionog plana za manjine ignorisani prijedlozi bošnjačkih predstavnika za zaštitu vitalnih interesa Bošnjaka i poboljšanje njihovog socio-ekonomskog položaja i da Akcioni plan nije razmatran ni usvojen na Savjetu za nacionalne manjine Vlade Republike Srbije.

Zato ovakav Akcioni plan za manjine nema potreban legitimitet i ne pruža nikakvu nadu ni perspektivu za rješavanje mnogih nagomilanih problema i veliki broj neriješenih pitanja koje Bošnjaci imaju.

U skladu sa tim, Bošnjačko nacionalno vijeće zahtijeva od  predsjednice Vlade Srbije:

  • da pokrenete postupak za reviziju Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina;
  • da pokrenete postupak da se iz procedure povuče prijedlog Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina;
  • da se formiraju nove radne grupe u kojima predstavnici manjina neće biti majorizovani i čiji prijedlozi će biti uvaženi i uneseni u konačan tekst ovih dokumenata;
  • da pokrenete postupak za smjenu šefice Pregovaračkog tima sa EU Tanje Miščević zbog dezinformacija koje širi kod međunarodnih zvaničnika na štetu bošnjačkog naroda u Srbiji, i zbog prikrivanja činjenice da manjinski Akcioni plan nema potreban legitimitet, čime  nanosi štetu ostvarivanju  prava manjina u Srbiji.   

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.