NEOPHODNA REVIZIJA AKCIONOG PLANA ZA MANJINE I NACRTA MANJINSKIH ZAKONA

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću danas je održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti Vijeća u protekloj 2017. godini.
Medijima se obratio predsjednik Vijeća, dr. Sulejman Ugljanin koji je naglasio da će u ovoj godini Vijeće najveći akcenat staviti na izradi pravnog okvira za manjine i na reviziji Akcionog plana za pregovaračka poglavlja 23 i 24 za pristupanje Srbije EU.
„Naš je cilj da se u pregovaračkim poglavljima 23 i 24 izvrše revizije, odnosno da se u njih ugrade svi legitimni zahtjevi bošnjačkog naroda koji Bošnjacima garantuju opstanak u državi Srbiji – istakao je dr. Ugljanin.
„U skladu sa demokratskim standardima Evropske unije, nije prihvatljivo odlučivanje o položaju manjina bez njihovog učešća. Iz tog razloga, Vijeće zahtijeva izmjenu pojedinih dijelova Akcionog plana za pregovaračka Poglavlja 23. i 24. za pristupanje Srbije Evropskoj uniji i Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina.
Iz prepiske koju smo imali sa Žan Klod Junkerom, predsjednikom Evropske komisije i sa Johanesom Hanom komesarom za susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU, zaključujemo da Evropska unija nije tačno informisana ili uopšte nije informisana o aktivnostima Vijeća u pregovaračkom procesu.“ – naglasio je predsjednik Ugljanin.
Formiranje Bošnjačkog prosvjetnog savjeta, kao stručnog tijela Vijeća, umnogome će, ubuduće, doprinijeti razvoju obrazovanja i odgoja u nastavi na bosanskom jeziku – predškolskog, osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja i radit će na koordinaciji svih aktera ovog procesa i podizanju kvaliteta nastave, zaključio je predsjednik Ugljanin.
Bošnjačko nacionalno vijeće će i dalje insistirati na rješavanju problema nestalih, ubijenih i kidnapovanih Bošnjaka, usaglašavanju nacionalne strukture zaposlenih u sudstvu, tužilaštvu i policiji sa nacionalnom strukturom stanovništva u sandžačkim gradovima, otvaranju određenih programa na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru za obrazovanje kadrova koji će izvoditi nastavu na bosanskom jeziku kao i realizacijom potpisanih sporazuma o saradnji.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.