Nezadovoljstvo BNV povodom nezakonitog razrješenja školskog odbora OŠ “Jošanica” u Lukarima

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je danas pisma ministru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislavu Jovanoviću i predsjednici Skupštine Grada Novog Pazara Sadiji Plojović, povodom nezakonitog razrješenja školskog odbora osnovne škole “Jošanica” Lukare Novi Pazaru. U pismima se kaže:

Želim da izrazim nezadovoljstvo zbog nezakonitog razrješenja školskog odbora osnovne škole “Jošanica” Lukare u Novom Pazaru na jučerašnjoj skupštinskoj sjednici Grada Novog Pazara bez saglasnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Skupština Grada Novog Pazara je imenovala privremeni organ od devet članova koji zamjenjuje školski odbor, a privremeni organ nema u sastavu tri člana koji bi bili predloženi od strane Bošnjačkog nacionalnog vijeća, što nije u skladu sa zakonom.

Bošnjačko nacionalno vijeće je na osnovu čl. 15. st. 1. tač. 3. Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina Republike Srbije i čl. 16. Statuta Bošnjačkog nacionalnog Vijeća, na svojoj 101. sjednici, održanoj dana 23.03.2013. godine, donio je odluku kojom je utvrđeno da je OŠ „Jošanica“, između ostalih, obrazovno-vaspitna ustanova od posebnog značaja za obrazovanje pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji.
Po Članu 12. Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina Vijeće daje mišljenje u postupku razrešenja direktora i članova organa upravljanja u ustanovama iz stava 1. tač. 1) i 2) ovog člana.

Po članu 54. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (“Sl. glasnik RS”, br. 72/2009, 52/2011 i 55/2013) U ustanovi u kojoj se u većini odeljenja obrazovno-vaspitni rad izvodi na jeziku nacionalne manjine ili za koje je, u skladu sa zakonom kojim se uređuju nadležnosti nacionalnih saveta nacionalnih manjina, utvrđeno da su od posebnog značaja za nacionalnu manjinu, nacionalni savet nacionalne manjine predlaže tri člana – predstavnika jedinice lokalne samouprave u organ upravljanja.

Sve odredbe Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina koje su nedavno osporene odlukama Ustavnog suda važe do daljnjeg, pa i odluke koje se tiču izbora direktora osnovnih i srednjih škola, jednoglasan je zaključak svih učesnika na hitno sazvanoj konferenciji u organizaciji Ministarstva pravde i lokalne samoprave, Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije i Delegacije Evropske unije u Srbiji, koja je jučer održana u Beogradu, a na kojem su učesnici bili i predstavnici svih nacionalnih savjeta nacionalnih manjina u Srbiji“, kaže se u pismu predsjednika Vijeća Esada Džudževića.

Džudžević je u pismu Plojovićevoj tražio da se hitno poništi nezakonita odluka koja je donijeta na sjednici 6. februara 2014. godine, a tiče se školskog odbora osnovne škole “Jošanica” u Novom Pazaru, a u pismu ministru Jovanoviću traži da u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima preduzme odgovarajuće mjere kako bi se ovaj slučaj riješio.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.