Ni jedna od dvije islamske zajednice nije upisana u Registar

Predsjednik Savjeta za saradnju sa vjerskim zajednicama Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Muamer Smailbegović primio je pismo od Ministarstva pravde i državne uprave, a koje potpisuje državna sekretarka Gordana Stamenić, u kome stoji da je Islamska zajednica upisana u Registar crkava i vjerskih zajednica koja se vodi kod ovog ministarstva.

Pismo prenosimo u cjelosti:

“Prema članu 1. Stav 2. Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama (“Službeni glasnik RS”, broj 36/06), tradicionalne vjerske zajednice su one koje u Srbiji imaju viševijekovni historijski kontinuitet i čiji je pravni subjektivitet stečen na osnovu posebnih zakona, i to Islamska vjerska zajednica i Jevrejska vjerska zajednica. Članom 15. ovog zakona propisano je da je Islamskoj zajednici priznat kontinuitet sa pravnim subjektivitetom stečenim na osnovu Zakona o islamskoj vjerskoj zajednici u Kraljevini Jugoslaviji (“Službene novine Kraljevine Jugoslavije” , broj 29/1930).

Ministarsvo pravde i državne uprave, na osnovu člana 36. stav 9. Zakona o ministarstvima (“Službeni glasnik RS” br. 76/12 i 76-13), preuzelo je od Ministarstva vjera i dijaspora predmete i arhivu za vršenje nadležnosti u poslovima vođenja Registra crkava i vjerskih zajednica.

Uvidom u Registar crkava i vjerskih zajednica, utvrđeno je da je u knjizi 1, odjeljak VII upisana Islamska zajednica, dok ostali podaci koji se upisuju u Registar, saglasno članu 21. st 1. i 2. Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama i članu10. Pravilnika o sadržini i načinu vođenja Registra crkava i vjerskih zajednica (“Službeni glasnik RS”, broj 64/06) nisu upisani, u vezi sa čim je u toku postupak pred Upravnim sudom.”

Podsjećamo javnost da je nedavno predsjednik Savjeta za saradnju sa vjerskim zajednicama Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Muamer Smailbegović uputio dopis ministru pravde i državne uprave Nikoli Selakoviću i direktoru Kancelarije Vlade Republike Srbije za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama, dr. Mileti Radivojeviću.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.