Novinarka Žužana Serenčeš ličnost godine OEBS-a

Misija OEBS-a u Srbiji dodijelila je nagradu “Ličnost godine” novosadskoj medijskoj analitičarki Žužani Serenčeš za njen doprinos slobodi izražavanja, demokratskom dijalogu i unaprjeđivanju prava manjina.

Šef Misije OEBS-a Peter Burkhard kazao je na svečanosti u beogradskom hotelu Hajat da ove vrijednosti obilježavaju “cjelokupni profesionalni rad” ovogodišnje dobitnice.

“Svojom profesionalnom etikom i posvijećenošću slobodi izražavanja, Žužana Serenčeš je značajno doprinijela kvalitetu medija i na mađarskom i na srpskom jeziku”, rekao je Burkhard.

Žužana Serenčeš je medijska analitičarka i članica Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara vojvodine (NDNV). U dugogodišnjoj novinarskoj karijeri radila je za listove “Borba”, “Naša borba”, kao i za Radio Slobodna Evropa. Jedna je od rijetkih novinara koji se usko profesionalizovao za manjinsko informisanje.

Žužana Sereneč je nedavno bila gost na tribini u BNV, koju je organizovao Odbor za informisanje na bosanskom jeziku, o temi: “Država polaže test demokratičnosti, Bošnjaci svojih mogućnosti”, gdje je analizom postojećeg zakona o informisanju dala smjernice za djelovanje u budućnosti kada je u pitanju informisanje na bosanskom jeziku, posebno u Sandžaku, kao dijelu Srbije gdje Bošnjaci predstavljaju većinsko stanovništvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.