NTC PROGRAM ZA PEDAGOGE, PSIHOLOGE I DEFEKTOLOGE OSNOVNIH ŠKOLA U SANDŽAKU

U prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća održava se, treći po redu, dvodnevni akreditovani program stručnog usavršavanja NTC SISTEM UČENJA, autora dr. Ranka Rajovića i Uroša Petrovića koji je ovog puta namijenjen pedagozima, psiholozima i defektolozima u nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku.

Akreditovan odlukom Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, NTC program  je objavljen u Katalogu programa za stručno usavršavanje nastavnika za 2015/2016 školsku godinu i nosi 20 bodova.

U obraćanju učesnicima programa, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća, prof. dr. Hasim Mekić je naglasio da je osnovni cilj da u školama u kojima se izvodi nastava na bosanskom zaživi NTC sistem učenja  čime se utiče na bolji kvalitet sticanja znanja koja trebaju biti funkcionalna odnosno primjenjiva. Prof. Mekić je također dodao da je namjera Bošnjačkog nacionalnog vijeća poboljšanje cjelokupnog obrazovnog procesa što se upravo i radi organizacijom ovakvih seminara.

Jedan od autora programa dr. Ranko Rajović je u obraćanju učesnicima istakao da NTC sistem učenja pomaže djeci da kroz igru, bez napora, lakše nauče lekcije, da tako naučene informacije povezuju i razvijaju funkcionalno znanje kao i da se u okviru NTC programa rade specifične vježbe i igre koje razvijaju i ukupne sposobnosti djece, kako motoričke tako i kognitivne.

III NTC seminar  (2) III NTC seminar  (3)

Akreditovani program stručnog usavršavanja NTC SISTEM UČENJA je dvodnevni i održava se 25. i 26. decembra 2015. godine.

U prethodnom periodu program je realizovan dva puta, jednom za učitelje i odgajatelje iz Novog Pazara, a drugi put za učitelje i odgajatelje iz Sjenice i Tutina. Nastavno osoblje koje je već učestvovalo u programu je u posljednjoj fazi procedure za dobijanje NTC licence, odnosno stručne analize primjene programa u praksi.

NTC licenca potvrđuje da je osoblje jedne obrazovno-odgojne ustanove obučeno da sprovodi NTC program u svakodnevnom radu sa djecom. Procedura za dobijanje licence podrazumijeva pohađanje seminara, primjenu programa u praksi najmanje mjesec dana te analizu primjene programa.

U cilju podizanja kvaliteta izvođenja nastave na bosanskom jeziku, cjelokupne troškove i trećeg NTC programa snosi Bošnjačko nacionalno vijeće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.