O nastavi na bosanskome jeziku u Palati Srbija

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević i predsjednik Izvršnog odbora Vijeća Muhedin Fijuljanin učestvovali su danas na radnom sastanku sa drugim predstavnicima nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, koji je organizovala Kancelarija za ljudska i manjinska prava u Palati Srbija u Beogradu.

Sastanak je organizovan na temu ostvarivanja prava nacionalnih saveta nacionalnih manjina koja su u nadležnosti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a na zahtjev Koordinacije nacionalnih savjeta nacionalnih manjina.

Predsjednik Vijeća Esad Džuždević je na sastanku istakao probleme u ostvarivanju prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji. On je tom prilikom posebno naglasio aktuelan problem onemogućavanja izjašnjavanja roditelja bošnjačke nacionalnosti o modelu nastave, tj. na kojem jeziku će njihova djeca pohađati nastavu u prvom razredu srednjih škola na području Novog Pazara, Tutina i Sjenice u školskoj 2014/2015. godini.

Ističući da je to neprimjereno, Džudžević je ukazao da, ako se taj problem ne riješi, Bošnjačko nacionalno vijeće će sprovesti anketiranje roditelja bošnjačke nacionalnosti na kojem će jeziku njihovo dijete pohađati nastavu u školskoj 2014/2015. godini.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Zoran Mašić je tom prilikom naglasio da Minsitarstvo prosvjete ne stoji iza sprečavanja izjašnjavanja roditelja za jezik nastave za upis u prvi razred srednje škole u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici.

Džudžević i Fijuljanin ukazali su na problem odobravanja i objavljivanja sadržaja dodataka za grupu nacionalnih predmeta u nastavi na bosanskome jeziku, kao i ostale probleme u oblasti obrazovanja pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice na maternjem jeziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *