O ostvarivanju prava Bošnjaka i u Prijepolju

U petak 14.aprila 2006. godine u maloj sali Doma kulture u Prijepolju održana je tribina pod nazivom “Ostvarivanje nacionalnih prava Bošnjaka u SCG”. Predavač na tribini bio je Esad Džudžević, narodni poslanik i predsjednik IO Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Analizom  stanja u opštini Prijepolje konstatovano je da se odredbe Zakona kojima je regulisano zapošljavanje u javnim službama, službena upotreba jezika i pisma i korišćenje nacionalnih simbola, ne poštuju i da postoji jasno izražena diskriminacija Bošnjaka u svim ovim oblastima.

U svom izlaganju narodni poslanik Esad Džudžević osvrnuo se na trenutni položaj Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori, kao i istorijska dešavanja koja su od značaja za Bošnjake. Posebno je istaknut značaj i uloga Bošnjačkog nacionalnog vijeća, institucije preko koje Bošnjaci ostvaruju svoja zakonom zagarantovana prava.

Na kraju tribine učesnicima je omogućeno da postavljaju pitanja i timeuzmu aktivno učešće u realizaciji iste.

Veliko interesovanje građana za ovu tribinu potvrda je ispravnosti organizacije, kao i značaja teme ove tribine.

Tribinu je u ime organizatora, asocijacije mladih koalicije Lista za Sandžak otvorio njen predsjednik, Ahmedin Škrijelj a o aktuelnoj sitaciji u Prijepolju u svjetlu korišćenja prava koja Bošnjacima po zakonu pripadaju govorio je Edib Kajević predsjednik GO mladih Koalicije lista za Sandžak.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.