O problemima u ostvarivanju prava Bošnjaka na Nacionalnoj konferenciji u Novom Sadu

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević i predsjednik Izvršnog odbora Vijeća Muhedin Fijuljanin učestvovali su danas na Nacionalnoj konferenciji pod nazivom “Monitoring transparentnosti rada manjinskih samouprava i unapređenje normativnog položaja nacionalnih manjina” koja je održana u velikoj sali Skupštine Vojvodine u Novom Sadu, u organizaciji Centra za regionalizam iz Novog Sada i podršku Fondacije za otvoreno društvo.

Učestvujući u radu konferencije, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća ukazali su na probleme u ostvarivanju zakonom garantovanih prava bošnjačkoga naroda u Republici Srbiji. Tom prilikom, oni su posebno istakli aktuelan problem onemogućavanja izjašnjavanja učenika i njihovih roditelja prilikom upisa u srednje škole u Sandžaku na kom jeziku će njihova djeca pohađati nastavu. Naglasivši da je to apsolutno nedopustivo, oni su kazali da se takvi postupci kose sa osnovnim principima demokratije.

Konferencijom je predsjedavao direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, a na konferenciji su pored predstavika nacionalnih savjeta nacionalnih manjina, učestvovali i predstavnici Skupštine Vojvodine, Skupštine Srbije, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Fondacije za otvoreno društvo, kao i organizacije članice Mreže za interkulturalnost.

konferencija NS 2

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov je posebno naglasio neophodnost boljeg i preciznijeg zakonskog određenja statusa nacionalnih savjeta nacionalnih manjina.

“Ne može direktor neke škole na primjer reći da čeka neko uputstvo ministra da bi se učenicima pripadnicima neke nacionalne manjine obezbijedilo njihovo pravo na obrazovanje na njihovom maternjem jeziku”, kazao je, između ostalog, Popov, ističući da zakon i prava svih građana mora da se sprovode.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.