Obilježavanje Dana školstva na bosanskome jeziku u Sandžaku (FOTO)

U svečanoj sali Bošnjačkog nacionalnog vijeća večeras je održana svečanost povodom 21. februara – Dana školstva na bosanskome jeziku u Sandžaku.

Svečanost je počela solo izvedbom Ajsene Bogućanin koja je otpjevala himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj” u horskoj pratnji učenika predškolskog programa, prvog i petog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole u nastavi na bosanskome jeziku.

Na svečanosti su govorili predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Muhedin Fijuljanin, kooautorica udžbenika „Sehara slova“ za prvi razred osnovne škole Mevljuda Melajac, urednik svih izdanja udžbenika u nastavi na bosanskome jeziku Elijas Rebronja i predsjednik Stalne recentzenske komisije Vijeća Redžep Škrijelj.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević rekao je da je večerašnja svečanost kruna desetogodišnjeg pregovaračkog procesa Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja i da je Dan školstva na bosanskome jeziku postao značajan datum u historiji bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji.

“Uvođenje nastave na bosanskome jeziku i sticanje toga prava doprinosi Bošnjacima, evropskom putu Srbije, kao i UNESCO-ovim naporima za očuvanje maternjih jezika u svijetu. Činjenica je da se smanjuje broj svjetskih jezika, ali se Bošnjaci u Srbiji suprostavljaju tom negativnom trendu jer se broj govornika bosanskoga jezika u ovoj državi povećava”, rekao je Džudžević.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević je podijelio Diplome “Avdo Međedović” direktorima obrazovno-vaspitnih ustanova zbog uspješnog sprovođena nastave na bosanskome jeziku u školskoj 2013/2014. godini, a svim nastavnicima i vaspitačima koji rade u nastavi na bosanskome jeziku, diplome “Avdo Međedović” bit će naknadno uručene u njihovim obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Dan bosnjackog skolstva 2

Dan bosnjackog skolstva 3

Dan bosnjackog skolstva 4

Dan bosnjackog skolstva 6

Dan bosnjackog skolstva 7

Dan bosnjackog skolstva 16

Dan bosnjackog skolstva 8

Dan bosnjackog skolstva 5

Dan bosnjackog skolstva 9

Dan bosnjackog skolstva 10

Dan bosnjackog skolstva 12

Dan bosnjackog skolstva 13

Dan bosnjackog skolstva 14

Dan bosnjackog skolstva 15

Dan bosnjackog skolstva 11

Pogledajte još fotografija sa svečanosti obilježavanja Dana školstva na bosanskome jeziku

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.