OBILJEŽEN 11. MAJ – DAN BOŠNJAČKE NACIONALNE ZASTAVE

Sandžački Bošnjaci jučer su obilježili jedan od najvećih nacionalnih bladgana – Dan bošnjačke nacionalne zastave koji se proslavlja u sjećanje na 11. maj 1991. godine kada je u Novom Pazaru osnovano Bošnjačko nacionalno vijeće Sandžaka.
Bošnjačko nacionalno vijeće je povodom nacionalnog blagdana sandžačkih Bošnjaka realizovalo brojne manifestacije te i sprovelo konkurse na kojima je učešće uzeo velikih broj djece i mladih.
Jučerašnji, centralni dio proslave je otvoren sa tradicionalnim podizanjem bošnjačke nacionalne zastave ispred Glavnog ureda Vijeća u Novom Pazaru uz intoniranje himne Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”.
Zastavu na jarbol zajedno sa predsjednikom Vijeća dr. Sulejmanom Ugljaninom je podigao Irfan Hamzagić, kapiten odbojkaškog tima Novog Pazara, ovogodišnjeg osvajača titule prvaka Kupa Srbije u odbojci.
Predsjednik Ugljanin je obraćajući se prisutnima podsjetio da je u bogatoj sandžačkoj historiji “jedan zračak svjetlosti” prije 26 godina bio poziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka omladini da ne ide u JNA i rat protiv bilo kojeg od jugoslovenskih naroda, kao i da su se prvi Bošnjaci, zajedno sa Srbima i Crnogorcima u Sandžaku, institucionalno organizovali protiv fašizma za vrijeme Drugog svjetskog rata.
„Nakon toga, upravo i danas, nakon toliko godina imamo jedno novo zlo koje se zove vjerski ekstremizam i terorizam i mi smo Bošnjaci stali protiv toga. Čvrsto se suprotstavljamo tom zlu. To je najveće zlo ljudskog roda koje se pojavilo danas i koje ugrožava međunarodni poredak i svjetski mir. Zato vi znate, i da ponovim BNV i svi Bošnjaci Sandžaka su protiv vjerskog šovinizma, nacionalnog fašizma, socijalnog rasizma i svake druge vrste ekstremizma i terorizma. To smo mi Bošnjaci.“ dodao je Ugljanin.
Proslava 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave nastavljena je svečanim defileom folklornih društava iz Brčkog, Rožaja, Sjenice, Tutina, Prištine, Podujeva, Skoplja i Novog Pazara, učesnika ovogodišnje Smotre bošnjačkih narodnih igara – SBONI 2017.
Nakon defilea za građane Sandžaka izveden je program završne večeri SBONI 2017, u koncertnoj dvorani Kulturnog centra u Novom Pazaru.

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.