OBILJEŽEN 11. MAJ – DAN BOŠNJAČKE NACIONALNE ZASTAVE

Dan bošnjačke nacionalne zastave – 11. maj, obilježen je nizom svečanih aktivnosti u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Program obilježavanja započeo je smotrom članova Odreda izviđača „Sandžak“ i nastavljen u Rožajama gde je održana Svečana sjednica Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i otvorena Bošnjačka biblioteka.

Uz intoniranje himne Bošnjaka “Ja sin sam tvoj” zastavu Bošnjaka su svečano podigli na jarbol, na platou ispred Vijeća u Novom Pazaru, državna prvakinja tenisu Fatma Idrizović, višestruka prvakinja svijeta u kik boksu Ajla Lukač i predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, obratio se prisutnima i čestitao Dan bošnjačke nacionalne zastave i podsjetio da je ovo 27. put kako se bošnjačka zastava svečano uzdiže na jarbol.

„Bošnjaci kao autohton narod koji vijekovima živi na ovim prostorima ima sve elemente naroda. To smo i danas pokazali i danas povodom velikog bošnjačkog blagdana – Dana bošnjačke nacionalne zastave dijelimo radost sa svim ostalim narodima koji žive u Sandžaku,  sa kojima vijekovima dijelimo i dobro i neke teškoće.“

Predsjednik Ugljanin je istakao da je izuzetno ponosan što je dobio priliku da zastavu podigne sa dvije mlade i uspješne djevojke i da njihovo prisustvo na svečanosti kazuje da mladima pripada budućnost.

„Zašto su ovdje ove naše mlade djevojke, zato što hoćemo da pokažemo čitavom svijetu da budućnost pripada mladim, hrabrim, odvažnim i ustrajnim.“ – istako je Ugljanin.

„Svih ovih 27 godina kroz sve institucije sistema učinili smo mnogo da stvorimo pravni okvir za ono što danas imamo. Znate da mi Bošnjaci držimo do svog bošnjačkog i sandžačkog regionalnog identiteta. Mi smo evropski narod, koji evropski misli, evropski živi i evropski radi i koji sa svim drugim narodima činimo bogatstvo u jedinstvu različitosti. To nas čini sretnim i zaista mogu sa ponosom da kažem da mi Bošnjaci sa svojom kulturom i svojim identitetom i svim svojim vrijednostima činimo bogatstvo za sve one koji žive sa nama.

Mi Bošnjaci  imamo pred sobom „zadnjih deset“, onih zadnjih deset sekundi kad je čovjek umoran, ali toliko mu fali do pobjede, znači da kao konstitutivan narod budemo ugrađeni u ustav i Republike Srbije i Crne Gore, to prvo.

Da Sandžak bude ugrađen u Ustavu, i jednom i drugom, u skladu sa odlukama Referenduma o potpunoj političkoj i teritorijalnoj autonomiji Sandžaka sa pravom priključenja jednoj od suverenih republika.

Građani Sandžaka, njih više od šezdeset posto onih koji su na referendumu glasali za autonomiju Sandžaka, danas žive u evropskim zemljama. Bili su prinuđeni, ne ponovilo se, da pod pritiskom državnog terora, napuste svoju zemlju samo zato što su rekli da ne žele da ratuju, ali hoće da na civilizovan i demokratski način, na referendumu kažu u kakvoj državi žele da žive.

I ono što sam malo prije rekao, da budućnost pripada mladim, hrabrim, odvažnim i ustrajnim, ova naša ustrajnost dovela nas je do ovdje da danas učestvujemo u evropskim integracijama, u izradi pravnog okvira za manjine, u reformi političkog sistema i Srbije i Crne Gore. Da Bošnjaci konačno dobiju sva ona prava koja im pripadaju, uz pomoć dobronamjernih intelektualaca i iz srpskog, crnogorskog, albanskog i svih drugih naroda koji žive u Sandžaku, da i Bošnjaci konačno Ustavom dobiju svoje tlo pod nogama. To je onih „zadnjih deset“. – zaključio je predsjednik Ugljanin.

Proslava 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave nastavljena je defileom koga su činili folklorni ansambli učesnici 12. Smotre bošnjačkih narodnih igara – SBONI 2018. koji su na gradskom šetalištu okupljenim građanima prikazali bogat kulturno umjetnički program.

Danas će, u sklopu programa obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave, u Multimedijalnom centru u Novom Pazaru biti otvorena izložba slika sa likovne kolonije „Sjenica 2017.“ koja predstavlja dio kulturnih manifestacija koje je Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo povodom obilježavanja sto godina od Sjeničke konferencije, koja je održana u Sjenici 13. i 14. avgusta, 1917. godine.

 

Obraćanje predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejmana Ugljanina

OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA BNV

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.