Obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave (FOTO)

U Novom Pazaru juče je svečano obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave, ustanovljen na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina. U prostorijama i na zgradama lokalnih organa, uz državne simbole, istaknuti su i simboli bošnjačke nacionalne zajednice.

Podizanjem na jarbol bošnjačke nacionalne zastave, uz intoniranje himne sandžačkih Bošnjaka u Novom Pazaru je svečano obilježen 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević rekao je da je obilježavanje Dana bošnjačke nacionalne zastave jedan od ostvarivanja nacionalnih prava Bošnjaka koje im garantuje Zakon o manjinama.

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća uručili su zahvalnice predstavnicima podmlatka bošnjačkih partije za poseban doprinos jačanju bošnjačkog nacionalnog jedinstva i afirmaciju mira i tolerancije u Sandžaku tokom kampanje za izbore 6. maja.

Ulicama Novog Pazara organizovan je defile učesnika 7. Smotre bošnjačkih narodnih igara i koncert u dvorani Kulturnog centra.

Dan bošnjačke zastave u Sandžaku je neradni dan, tako da danas nijedna javna ustanova čiji je osnivač Grad Novi Pazar nije radila, a ma zgradama i u prostorijama lokalnih organa u Novom Pazaru, uz državne simbole, istaknuti su i simboli bošnjačke nacionalne zajednice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.