Obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave

Svečanim prijemom i podizanjem bošnjačke nacionalne zastave ispred prostorija Vijeća, smotrom narodnih igara i defileom učesnika, nakon čega je u novopazarskom Kulturnom centru održan koncert učesnika osme Smotre bošnjačkih narodnih igara, Bošnjačko nacionalno vijeće je obilježilo 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević je na  ceremoniji obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave rekao da se ovaj 11. maj obilježava u godini školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku, čime je obnovljen čitav sistem vrijednosti Bošnjaka.

“Taj sistem vrijednosti biće ugrađen u svijest bošnjačke djece i generacije Bošnjaka koji će na taj način biti ponosni na svoj jezik, ali i svoj nacionalni i kulturni identitet”, rekao je predsjednik Džudžević.

On je podsjetio da je ovo Vijeće mnogo uradilo na zajedništvu i postizanju nacionalnog konsenzusa unutar Bošnjaka i da je ostvarena dobra saradnja sa svim narodima u ovoj zemlji, ali i sa svim domaćim i međunarodnim faktorima.

Džudžević je istakao da BNV i dalje podržava proces objedinjavanja Islamske zajednice na području Srbije.

“Pozivam vjerske poglavare na dijalog koji bi doveo do obostranog zadovoljavajućeg rješenja, a u skladu sa islamskim pravom i u interesu svih vjernika”, istakao je Džudžević.

Dan bošnjačke nacionalne zastave proglašen je nacionalnim blagdanom povodom osnivanja Bošnjačkog nacionalnog veća, a tada su utvrđeni i grb i zastava bošnjačkog naroda u Srbiji.

>>Pogledajte još fotografija sa obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave<<

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.