Obilježen Dan bošnjačke nacionalne zastave

U okviru obilježavanja 11. maja Dana bošnjačke nacionalne zastave, Bošnjačko nacionalno vijeće je  priredilo je niz manifestacija u Novom Pazaru i Tutinu, na kojima je promovisana kulturna baština Bošnjaka.

Odbor za kulturu pri Bošnjačkom nacionalnom vijeću najprije je organizovao koncert u Delimeđu 02.maja. na kojem su učestvovali kulturno umjetnička društva iz Goražda, Prizrena i Tutina. Čestitajući sandžačkim Bošnjacima Dan zastave, predsjednik Izvršnog odbora BNV Esad Džudžević istakao da je mjesec maj mjesec bošnjačkih pobjeda i da je u tom smislu naročito važan za sve one Bošnjake koji drže do svog nacionalnog identiteta, do svoje kulture i tradicije.

U Tutinu je istog dana svečano otvorena zgrada Centra za bošnjačke studije (CBS). Sam čin cermonije otvaranja ovog, za Bošnjake izuzetno važnog centra je otpočelo je podizanjem nacionalne zastave Bošnjaka koju je pratila Oda radosti, himna Evroposke unije. Ocjenjujući ovaj dan izuzetno važnim za historijski razvoj Bošnjaka u Sandžaku, predsjednik Izvršnog odbora vijeća Esad Džudžević je ovom prilikom rekao da Bošnjaci kao narod imaju snage, sposobnosti i umijeća da za svoju nacionalnu zajednicu učine izuzetno važne i dragocjene stvari, ali da ono što je od suštinskog značaja je da taj napor paralelno treba da krunišu i institucijama.

“Mi kao ljudi, a i kao narod, kao Bošnjaci, imamo svoje želje, potrebe i mogućnosti. Najsretniji su oni koji usklade te tri stvari. Izgradnjom ovih institucija mi se približavamo našoj trajnoj sreći da uskladimo naše želje, potrebe i mogućnosti i da ove institucije modeliraju našu omladinu da budu svjesni svojih posebnosti i da budu afirmativni, ponosni na sebe, svoje roditelje i na svoju naciju”, rekao je obraćajući se prisutnima predsjednik BNV dr. Sulejman Ugljanin.

Istog dana, u Tutinu, svečano je otvarana i galerija slika, slikara Medžida Fakića.  Samostalnom izložbom slikara Medžida Fakića, u galeriji Centra za bošnjačke studije u Tutinu i formalno su otvorene nove prostorije ove značajne bošnjačke kutlurno-obrazovne, naučno-istraživačke i izdavačke ustanove.

3. maja sa početkom u 19h, u Glavnom uredu Vijeća predsjednik Sulejman Ugljanin priredio je prijem za predstavnike ansambala učesnika   ovogodišnje   manifestacije SBONI, a nakon toga je predsjednik Opštine Novi Pazar i predsjednik BNV Sulejman Ugljanin, ispred Glavnog ureda BNV, u prisustvu velikog broja građana predao  je bošnjačku nacionalnu zastavu bajraktaru, koji je poveo kolonu do gradskog trga.

Smotra bošnjačkih narodnih igara (SBONI), već tradicionalna, bošnjačka kulturna manifestacija,koju je BNV ustanovilo u čast obilježavanja, 11. maja, Dana bošnjačke nacionalne zastave, održana je po treći put, a zbog predstojećih izbora sedam dana ranije,  u Novom Pazaru  02. i 03 maja na platou ispred Hotela “Vrbak”.

Na ovogodišnjoj smotri nastupilo je 9 ansambala iz Ljubljane, Prijedor, Bihaća, Donjeg Vakufa, Goražda, Tutina, Novog Pazara, Prizrena i Skoplja.

Organizator Smotre bošnjačkih narodnih igara je Bošnjačko nacionalno vijeće, pokrovitelj grad Novi Pazar, a finansijski ovu tradicionalnu manifestaciju podržava Ministarstvo kulture Republike Srbje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.