Obilježen Dan Sandžaka (FOTO+VIDEO)

Povodom 20. novembra – Dana Sandžaka sinoć je u Kulturnom centru, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća, održana Svečana akademija na kojoj je između ostalog dodjeljena i književna nagrada Pero Ćamila Sijarića.

Ovogodišnji dobitnik ove prstižne nagrade je književnik Safet Sijarić za cjelokupno književno stvaralaštvo i doprinos bošnjačkoj književnosti. Na svečanoj akademiji ispred gradske uprave velikom broju prisutnih obratio se zamjenik gradonačelnika Novog Pazara Ahmedin Škrijelj koji je istakao da mu je drago što je Bošnjačko nacionalno vijeće imalo sluha da baš 20. novembar proglasi nacionalnim blagdanom Bošnjaka, te da će Grad biti partner BNV-u nastojanjima da Bošnjaci ostvaruju sva prava koja su im Ustavom garantovana.

Predsjednik BNV Esad Džudžević rekao je da veoma značajno za Bošnjake proslavljanje Dana Sandžaka u 2012. godini.

“Značajno je zbog dva principa, dvije ideje: antifašizma i regionalizma. Na ta dva principa sazdan je čitav sistem vrijednosti EU. Shodno tome, Bošnjaci kao cementno tkivo na Balkanu daju svoj nemerljiv doprinos evropskim integracijama”, rekao je između ostalog Džudžević.

Osim svečane akademije Dan Sandžaka juče je obilježen i u glavnom uredu BNV gdje je održana prva smotra recitatora bošnjače poezije. Više od dvadesetoro mladih iz cijelog Sandžaka kazivalo je stihove na bosanskom jeziku, a pobjedila je Selma Habibović iz Tehničke škole u Novom Pazaru.

Pogledaj još fotografija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.