Obnova Novopazarske tvrđave prema elaboratu BNV

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, uputio je pismo gradonačelniku Novog Pazara dr. Mehu Mahmutoviću i direktorici Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd Veri Pavlović-Lončarski, u kojem se kaže:

“Raduje nas činjenica da su započeti radovi na obnovi bedema Novopazarske tvrđave koji su finansirali sredstvima Banke Intesa u okviru akcije ‘Mjesto koje volim’. Imajući u vidu da se radi o spomeniku kulture od izuzetnog značaja za bošnjačku zajednicu koja živi u Novom Pazaru i Sandžaku, potrebno je da Bošnjačko nacionalno vijeće odnosno resorni odbor Vijeća bude upoznato sa tokovima radova, strategijom obnove i na taj način bude uključeno u same radove a prema čl. 18. Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina (Sl. gl. RS 72/09) te čl. 5. Zakona o kulturi (Sl. gl. RS 72/09).

Podsjećamo da je BNV izradilo Elaborat o obnovi i rekonstrukciji Novopazarske tvrđave u cjelosti i predalo ga Ministru kulture g-dinu Predragu Markoviću 02.februara 2012.godine, kao i pomoćnici ministra kulture zaduženoj za kulturno nasljeđe g-đi Dušici Živković.

Namjera nam je da naši eksperti, članovi Odbora za kulturu BNV i Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka uzmu učešće u ovom značajnom projektu koji se izvodi u našem gradu, a prema Elaboratu BNV, u skladu sa zakonom.

Nadam se da ćete nam izaći u susret, te da ćemo na obostrano zadovoljstvo i u korist svih građana Novog Pazara učiniti sve da se obnova bošnjačkog materijalnog kulturnog nasljeđa odvija na sistemski i standardizovan način” kaže se u pismu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.