Obnova sjeničke gradske tvrđave

Resor za kulturu i informisanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća priprema elaborat za obnovu sjeničke gradske tvrđave sa kulama i džamijom Sultana Murata IV.

Sjenička gradska tvrđava sa džamijom potiče iz prve polovine 17. stoljeća i najznačajniji je objekat bošnjačkog kulturnog naslijeđa sandžačkih Bošnjaka u ovom gradu iz osmanlijskog perioda. Tvrđava je tokom vremena nekoliko puta bila rušena a čitav kompleks tvrđave sa džamijom u potpunosti je uništen nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Inicijalne razgovore o mogućnosti podrške faznoj obnovi tvrđave u Sjenici, šef Resora za kulturu i informisanje i potpredsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Muhedin Fijuljanin vodio je sa koordinatorom Turske razvojne agencije za međunarodni razvoj i saradnju TIKA u Beogradu, gospodinom Gokćenom Kalkanom.

Inače, prilikom posjete Sjenici koordinator TIKE u Beogradu Golćen Kalkan je najavio mogućnost podrške realizaciji nekoliko značajnih projekata u Sjenici.

Prvi projekat koji bi Turska agencija za međunarodni razvoj i saradnju mogla finansirati u Sjenici je završetak izgradnje kulturnog centra sa pozorišnom dvoranom u Sjenici.

Šef Resora za kulturu i informisanje i potpredsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Muhedin Fijuljanin izjavio je da će završetak kulturnog centra u Sjenici sa pozorišnom dvoranom označiti preokret u kulturnom životu Sjenice.

Što se tiče mogućnosti obnove stare sjeničke gradske tvrđave, Fijuljanin je kazao da je na izradi tog elaborata angažovan mladi sjenički arheolog Mustava Baltić i nekoliko eminentnih arheologa i drugih straučnjaka iz Sandžaka i Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.