Obrušavanje sjevernog dijela gradskog Bedema još uvijek nije sanirano

Šef resora za kulturu Bošnjačkog nacionalnog vijeća Mustafa Baltić kaže da se ni 10 dana nakon pisma koje je upućeno ministru kulture Predragu Markoviću o opasnosti brzog urušavanja dijela Bedema novopazarske tvrđave niko od nadležnih nije pozabavio ovom problematikom.

Baltić je radiju Sto plus rekao da je naročito ugrožena sjeveroistočna strana Bedema nakon velikog snijega koji je ove zime padao, vlaženja i višedecenijskog neodržavanja.

“Očekivali smo da će nadležne institucije preduzeti adekvatne mjere zaštite, međutim nikakav odgovor još uvijek nismo dobili. Sama tvrđava je sa svih strana urušena, što zbog savremene izgradnje koja je inkorporirana u njoj, rastinja, ali i parka. Ona se sastoji od tri odvojene rabije, koje ne odaju neki veliki utisak tvrđave. Vjerujemo da će resorno ministarsvo i Republički zavod za zaštitu kulture preduzeti neke konkretne korake da je zaštite, jer ova tvrđava i za Srbe i za Bošnjake predstavlja simbol Novog Pazara, ali i cijelog Sandžaka”, kaže Baltić.

On dodaje da je ministru Markoviću osim poziva da obiđe novopazarsku tvrđavu poslao i Studiju izvodljivosti njenje rekonstrukcije i revitalizacije.

Izvor: radiostoplus.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.