Od 20. januara nastava i na bosanskom jeziku u gimnazijama i srednjim školama u Sandžaku

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja prof.dr.Tomislav Jovanović potpisao je danas akt, kojim počinje nastava i na bosanskom jeziku u Gimnaziji u Novom Pazaru i Sjenici i drugim srednjim školama od drugog polugodišta tekuće školske godine.

Sprovođenje nastave na bosanskom jeziku počinje u četiri odjeljenja prvog razreda u novopazarskoj Gimnaziji, dva odjeljenja u sjeničkoj Gimnaziji i drugim srednjim školama u Sandžaku.

Podsjećanja radi, nastava na bosanskom jeziku se od 2. septembra 2013. godine nesmetano odvija u 35 osnovnih škola u Sandžaku, a pored ispunjenih zakonskih uslova nije počela u sjeničkoj i novopazarskoj Gimnaziji. Nakon višemjesečnog neuvođenje nastave na bosanskom jeziku u novopazarskoj Gimnaziji, roditelji učenika koji su se izjasnili u anketi da njihova djeca pohađaju nastavu na bosanskom jeziku, podnijeli su i krivične prijave protiv direktora te srednje škole.

Učenici prvog razreda novopazarske Gimnazije od 5. decembra 2013. godine bojkotuju nastavu van škole, ali su se na poziv roditelja i Bošnjačkog nacionalnog vijeća vratili na časove i na pasivan način protestovali do ostvarenja tog prava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.