Od septembra kompletna nastava na bosanskom jeziku

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević izjavio je danas da će bošnjačka djeca od iduće školske godine moći da pohađaju kompletnu nastavu na bosanskom jeziku.

Predsjednik Džudžević je agenciji Beta rekao da je izdavačka kuća “Klet” jedina u svoj plan i program uvrstila izdavanje udžbenika za bosanski jezik, historiju i kulturu, dok će po zakonskoj obavezi Zavod za udžbenike do 1. septembra ove godine štampati udžbenike opšteobrazovnih predmeta na bosanskom.

“Počeli smo oglednu nastavu, pa će 40 vaspitača i nastavnika u 16 odjeljenja u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju dodatnim sugestijama otkloniti eventualne nedostatke u odvijanju nastave”, rekao je Džudžević.

Po njegovim riječima, u sljedeća četiri mjeseca biće sprovedene ankete među roditeljima da bi se sa jasnim i primenljivim modelom krenulo u novu školsku godinu.

“Izabrani model, osim same nastave na bosanskom jeziku, predviđa i dodatak od 20 odsto gradiva u udžbenicima historije, trećine novog gradiva u udžbenicima za likovnu kulturu i 60 procenata dodatka za muzičku kulturu”, rekao je Džudžević i dodao će udžbenici za opšteobrazovne predmete za nastavu na bosanskom biti prijevod postojećih udžbenika na srpskom jeziku.

On je ocijenio da odvajanje nastave po jezičkoj i nacionalnoj pripadnosti ne vodi u podjele među djecom i roditeljima.

“Sagledali smo sve dimenzije, i kad su manjine u pitanju postoji problem getoizacije kojoj su zbog jezičke barijere izložene mađarska i rumunska manjina, ili asimilacije kojoj su izloženi Hrvati i Bošnjaci”, kazao je predsjednik BNV-a.

Džudžević je dodao da će, s obzirom da između srpskog, hrvatskog i bosanskog ne postoji ta jezička barijera, djeca iz manjinskih zajednica koja završe školu na svom jeziku više poštovati većinski narod i jezik u Srbiji.

On je negirao i mogućnost da se u budućnosti pojavi pravni problem sa nastavkom školovanja na srpskom jeziku, ukoliko je učenik prethodno obrazovanje stekao na bosanskom jeziku.

Predsjednik BNV je objasnio da je tu više riječ o kulturološkom, a ne lingvističkom aspektu koji “prepuštamo stručnjacima za tu oblast”.

“Mi čvrsto vjerujemo da će taj model nastave samo obogatiti postojeći državni školski sistem, da će učvrstiti samopoštovanje Bošnjaka prema svojoj kulturi, tradiciji i istoriji. Naš cilj je i da pojačamo poštovanje prema sistemu vrijednosti kod većinskog srpskog naroda”, rekao je Džudžević.

(radiostoplus.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.