Odložena vanredna sjednica Izvršnog odbora BNV

Vanredna sjednica Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća u proširenom sastavu, inicirana od strane  dr. Sulejmana Ugljanina, predsjednika Vijeća, na kojoj je trebalo da se razmatra aktuelna situacija u Novom Pazaru,a na koju su bili pozvani predstavnici parlamentarnih bošnjačkih političkih partija zastupljenih u novopazarskom parlamentu: Bajram Omeragić, predsjedavajući koalicije «Lista za Sandžak», Rasim Ljajić, predsjednik Sandžačke demokratske partije, te Muamer Zukorlić, predsjednik Islamske zajednice Sandžaka, kao i predstavnici nacionalnih institucija i udruženja u Sandžaku, a koja je trebalo da se održi 17.11.2006.godine, odložena je zbog neprihvatanja poziva od strane Rasima Ljajića i Muamera Zukorlića.

I sada, kao i mnogo puta ranije, Rasim Ljajić i Muamer Zukorlić odbili su dijalog i na taj način izbjegli da se suoče sa činjenicama i argumentima. Javnosti je poznato da su upravo oni mnogo puta do sada javno prozivani i optuživani za odgovornost za višegodišnju političku nestabilnost u Novom Pazaru, koja je obilježena incidentima, bombaškim napadima, ranjavanjima ljudi, pa i ubistvom odborničkog kandidata Ruždije Durevića, a sve u cilju da se domaćoj i međunarodnoj javnosti region Sandžak predstavi kao nestabilno i krizno područje, a Bošnjacima onemogući uživanje osnovnih građanskih i nacionalnih prava, te na taj način uspori integraciju bošnjačkog naroda u sve društvene i državne strukture u našoj zemlji.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava zabrinutost da ljudi koji imaju ambicija da se bave javnim poslovima u ime bošnjačkog naroda, odbijaju dijalog u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. Posebno zabrinjava činjenica da bivši ministar i još uvijek aktuelni čelnik Islamske zajednice u Novom Pazaru, ne priznaju Bošnjačko nacionalno vijeće koje je osnovano u skladu sa zakonom i koje je najviši predstavnički državni organ u oblasti manjinske samouprave sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, pa je samim tim i kompetentno i nadlježno da se bavi svim aspektima društvenog života nacionalne zajednice koju predstavlja. Na taj način i Ljajić i Zukorlić su otkrili najširoj javnosti u Sandžaku i Srbiji, kao i u međunarodnoj zajednici, da je njihova spremnost na dijalog neiskrena i predstavlja običnu farsu.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.