Odnos države prema Bošnjacima neprihvatljiv i neodrživ

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dr Sulejman Ugljanin rekao je, na današnjoj konferenciji za štampu, da je odnos države prema Bošnjacima u Srbiji neprihvatljiv, neodrživ i da se mora učiniti sve da se praksa zastrašivanja Bošnjaka prekine.

Govoreći o odnosu srpskih medija prema Bošnjacima, predsjednik Ugljanin je kazao da se stiče utisak da neki srpski mediji  i neodgovorni politički zvaničnici iz političkog vrha, jedva čekaju  da se desi bilo kakvo zlo u svijetu i da to povežu sa Bošnjacima koji žive u Srbiji, da povećaju mjere bezbjednosti u  Sandžaku, pojačaju policijske snage i na taj način priprijete Bošnjacima.

Obraćanje predsjednika Vijeća prenosimo u cjelosti:

„Danas je sazvana ova press konferencija najvišeg predstavničkog organa Bošnjaka u Republici Srbiji, Bošnjačkog nacionalnog vijeća, sa ciljem da skrenemo pažnju na jednu vrlo opasnu pojavu koja zabrinjava, izaziva nezadovoljstvo kod bošnjačkog naroda u Srbiji  i veliku zabrinutost, a to je činjenica da pojedini srpski mediji i neodgovorni politički  zvaničnici pokušavaju da čitav bošnjački narod u Srbiji povežu sa svim  nemilim događajima u svijetu.          

Stiče se utisak da neki srpski mediji  i neodgovorni politički zvaničnici iz političkog vrha, jedva čekaju  da se desi bilo kakvo zlo u svijetu i da to povežu sa Bošnjacima koji žive u Srbiji, da povećaju mjere bezbjednosti u  Sandžaku, gdje tradicionalno žive Bošnjaci, pojačaju policijske snage i na taj način priprijete Bošnjacima.

Imali smo slučaj, ako se sjećate, u pola izborne kampanje, u jeku izborne kampanje za Bošnjačko nacionalno vijeće, kada je državni vrh Srbije, 24., 25. i 26. oktobra 2014. godine, u tri navrata zaprijetio bošnjačkom narodu u Sandžaku, gdje su već uvedene pojačane policijske snage u Sandžaku, pojačane političke mjere i medijiski zastrašivan narod, mislim na bošnjački narod u Sandžaku.

Druga stvar, u noći 21. novembra, kada je došlo do sukoba navijača Crvene zvezde i Galatasaraja u Istanbulu i kada je poginuo Marko Ivković iz Beograda, desila se ista stvar  da je državni vrh uveo pojačane policijske mjere u Sandžaku i da su, vezano sa tim, odložili fudbalsku utakmicu koja je trebala da se održi u Novom Pazaru.

Imamo i sad  najnoviji slučaj, koji se desio u Zvorniku, u Bosni i Hercegovini, van naših granica, i to je državni vrh iskoristio da priprijeti Bošnjacima Sandžaka.

Ovakav odnos države prema Bošnjacima je neprihvatljiv, neodrživ i moramo da učinimo sve da se takva praksa prekine.

Kao što sami znate, Bošnjaci su svih ovih godina pokazali da su jedan narod koji aktivno učestvuje u demokratskim procesima u zemlji, da su miran i civilizovan narod  i da zaslužuju adekvatnu pažnju i poštovanje.

Cilj ove press konferencije jeste da skrenemo pažnju u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća, da pozovemo državne organe da prestanu da koriste policiju, koju mi plaćamo, tužilaštvo koje mi plaćamo, bezbjednosne agencije koje, također, mi kao građani plaćamo, protiv Bošnjaka.

Došli smo u situaciju, tj. do zaključka, da u ovoj državi Srbiji postoji jedna viša klasa, a to je vladajuća garnitura u kojoj ima i nekoliko, imenom i prezimenom, poslušnih Bošnjaka koji njima služe, tužilaštvo, sudstvo, policija i vojska, koji su viša klasa i koja vlada, i svi ostali Bošnjaci, koji su niža klasa i kojima se vlada, što je neodrživo.

Međunarodna pravna dokumenta, posebno Okvirna konvencija, kao  i sva druga evropska dokumenta, kažu da: država mora da se ustegne od medijskih i svih drugih postupaka koji zastrašuju ili na bilo koji način ugrožavaju bezbjednost manjina sa ciljem promjene demografske slike.

Na ovaj način državni vrh Srbije šalje poruku Bošnjacima Sandžaka da su dežurni krivci i da im u ovoj državi nije mjesto, šalje poruku investitorima da ne investiraju u ovaj kraj, šalju poruku svima da nema perspektive za život, sve dok ovdje žive Bošnjaci. To moramo da promijenimo.

Mi smo ukazivali na ove stvari više puta u Skupštini Srbije, kao narodni poslanici, kao poslanici manjinskog poslaničkog kluba i iznosili smo stavove Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Na žalost, kao što znate, do danas legitimni predstavnici Bošnjaka nisu dobili ni jedan jedini adekvatan odgovor na postavljena pitanja. Postavimo jedna pitanja – dobijemo odgovor na sasvim drugo pitanje, ili odgovori nemaju veze sa postavljenim pitanjima.

Sada se pitamo – koji su to mehanizmi, šta to garantuje Bošnjacima da mogu da ostvare svoja prava, imaju li kome Bošnjaci da se žale?

Ako se žale svojim predsjednicima opština, kao što znate, svaki bandit iz vladajuće garnitre može da napiše tužbu i da pošalje policiju i bandite sa bejzbol palicama  da napadaju predsjednika opštine Sjenica i da mu ugroze život. Svaki bandit može da napadne odbornike, legitimne predstavnike grada Novog  Pazara, da ih spriječi da uđu salu i da rade posao zbog kojeg su došli, i svaki građanin koji je izložen državnom teroru od šovinističkih nastrojenih policajaca u našem gradu, koji terorišu ljude u sred grada, nemaju kome da se žale. Jer ako se žale poslanicima, poslanici ne mogu ništa da učine, i ne mogu da dobiju adekvatan odgovor na ta pitanja. Ovo pitanje ćemo postaviti na prvoj sjednici Vijeća, i zauzet ćemo stav po svim ovim pitanjima.  

Ponavljam na kraju da je ovakav  odnos države prema Bošnjacima neprihvatljiv i neodrživ.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.