Odobreni udžbenici za prvi razred OŠ za matematiku, muzičku i likovnu kulturu

Na prvom sastanku Komisije Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja za realizaciju Projekta “Besplatni udžbenički kompleti za pripadnike nacionalnih manjina za koje se obrazovno-vaspitni rad ostvaruje na maternjem jeziku u I, II, III i IV razredu osnovne škole u školskoj 2013/14. godini”, održanog 21. juna 2013. godine odobrena su prva 3 udžbenika za prvi razred osnovne škole na bosanskom jeziku za predmete matematika, muzička kultura i likovna kultura.

Radi se o udžbenicima Izdavačke kuće “Klett” iz Beograda: “Igra brojeva i obliika 1”, “Čarobni svijet muzike” i “Svijet u mojim rukama” za 1. razred osnovne škole i to su prvi u nizu odobrenih udžbenika u projektu besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola u Sandžaku koji će od 1. septembra nastavu pohađati na bosanskom jeziku.

Pored bošnjačke nacionalne zajednice, na sastanku Komisije Ministarstva prosvjete odobreni su i udžbenici za prvi razred osnovne škole za nastavu na albanskom, ukrajinskom i hrvatskom jeziku.

Vlada Republike Srbije je svojim posebnim zaključkom uvrstila komplet udžbenika za prvi razred osnovne škole za nastavu na bosanskom jeziku od 1. septembra 2013. godine u projekat besplatnih udžbeničkih kompleta za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice.

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je projekat Bakiru Izetbegoviću, članu Predsjedništva BIH, Mehmetu Bozaju, ambasadoru Republike Turske u Srbiji, i Vensanu Dežeru, šefu Delegacije EU i bošnjačkim institucijama u Sarajevu: Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod”, Vijeću Kongresa bošnjačkih intelektualaca, Udruženju građana porijeklom iz Sandžaka, kojim se predviđa obezbjeđivanje besplatnih kompleta udžbenika za učenike 5. razreda osnovne škole koji će pohađati nastavu na bosanskom jeziku od 1. septembra školske 2013/2014. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *