Održan 8. Seminar o pripremnoj nastavi na bosanskom jeziku

Na današnjem, osmom po redu, Seminaru o pripremnoj nastavi na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku, održanom u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru, u prisustvu direktora i nastavnika osnovnih i srednjih škola iz svih sandžačkih opština, govorili su: Esad Dždudžević – predsjednik BNV-a, Muratka Fetahović – šefica Resora za obrazovanje Vijeća i Elijas Rebronja – predsjednik Stalnog odbora za obrazovanje Vijeća.

Dudžević je kazao da su Bošnjaci ušli u sami finiš procesa implementacije prava pripadnika nacionalne zajednice na obrazovanje na svom jeziku. Pripremna nastava će, kako je najavio, početi 21. februara 2013. godine, na datum koji su Ujedinjene nacije proglasile za Dan maternjeg jezika, u dvanaest obrazovno-vaspitnih ustanova u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Prijepolju, a biće proširena 29. marta i sa nastavom iz opšte-obrazovnih predmeta.

Pripremna nastava na bosanskom jeziku biće sprovedena u predškolskim ustanovama, prvom i petom razredu osnovnih škola i prvom razredu gimnazija.

Elijas Rebronja je ukazao na važnost pripremne nastave koja se ogleda u otklanjanju svih nedostataka, kako bi nastava od 1. septembra naredne školske godine počela u potpunom obliku. On je precizirao i to da se ovim ne ukida nastava na srpskom jeziku, već da će pored nastave na srpskom jeziku, biti uvedena nastava i na bosanskom.

“Sve ovo što radimo, radimo zapravo u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, koje nam je partner u ovom poslu jer ima iskustva sa sličnim modelila primjene jezika nacionalnih manjina u nastavi u Republici Srbiji. Mi smo odradili sve što je organizaciono-tehničke prirode, preostaje samo još da dobijemo rješenje ministra prosvjete Žarka Obradovića, koje očekujemo u narednoj sedmici, kako bismo počeli sa pripremnom nastavom”, kazao je Rebronja.

Na seminaru je izvršena prezentacija tekstova pripremnog predškolskog programa kao i udžbenika i dodataka za nastavu na bosanskom jeziku za osnovno i srednje obrazovanje, a nakon toga su uručena 93 sertifikata o poznavanju bosanskog jezika za obrazovno-vaspitni rad na bosanskom jeziku nastavnicima i vaspitačima.

Dodjela Sertifikata o poznavanju bosanskog jezika (FOTO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.