Održan okrugli sto o diskriminaciji nacionalnih manjina

Potpredsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Vasvija Gusinac je juče učestvovala na Okruglom stolu u Beogradu koji je organizovala novoizabrana Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković za predstavnike nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u Srbiji u okviru Projekta “Da ravnopravnost postane stvarnost” koji je finansirala Vlada Norveške.

Potpredsjednica BNV Gusinac je u svom obraćanju govorila o ekonomskoj diskriminaciji Bošnjaka i građana Sandžaka te da u svim izvještajima stoji da je Sandžak i dalje najnerazavijenije područje u zemlji gdje je indeks ljudskog  razvoja mnogo niži u poređenju sa  drugim sredinama u Srbiji.

Potpredsjednica je posebno istakla da je negiranje bosanskog jezika koje je ovih dana prisutno u medijima od strane predstavnika Srpske akademija nauka i umetnosti neprimjereno jer zadire u povredu prava na identitet i ljudsko dostojanstvo. Bošnjaci su uvijek zvali svoj jezik bosanskim kako u književnosti u Sandžaku tako i u Bosni i Hercegovini, kao i prvoj gramatici bosanskog jezika i rječniku koji je izašao iz štampe čak dvesta godina prije srpskog rječnika. Bosanski jezik je standardizovan i priznat  svim pravnim aktima, tako da  svako negiranje predstavlja povredu kako indivudualnih tako i kolektivnih prava Bošnjaka u Repubilci Srbiji. Potpredsjednica Gusinac je istakla da  se stečena prava ne smiju negirati i umanjivati, već se trebaju poštovati i unapređivati.

Povjerenica Janković je pozvala predstavnike svih nacionalnih vijeća nacionalnih manjina da u većem broju podnose pritužbe za zaštitu od diskriminacije jer tako mogu da utiču na unapređenje zaštite svojih prava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *