Održan Program stručnog usavršavanja za nastavnike Historije i Likovne kulture u nastavi na bosanskome jeziku

Program stručnog usavršavanja za nastavnike Historije i Likovne kulture u nastavi na bosanskome jeziku pod nazivom “Historija Bošnjaka u osnovnom i srednjem obrazovanju s osvrtom na Sandžak” održan je danas u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Realizator programa bio je prof. dr. Redžep Škrijelj, a cilj programa je povećanje kompetencija nastavnika u nastavi na bosanskome jeziku za uspješniji rad u realizaciji nastavnog plana i programa iz historije i kulture Bošnjaka s osvrtom na historiju Sandžaka.

Akcenat stručnog seminara je stavljen na osnovne segmente nacionalne historije Bošnjaka i osnovne korake pripreme nastavnika i profesora za njenu implementaciju u nastavi historije i umjetnosti kao obaveznih nacionalnih predmeta.

Seminar likovno 3

Jedan od ciljeva izlaganja je pokušaj demitologizacije i deheroizacije historije i njeno svođenje na razinu predmeta koji ulivaju osnove kulture i predstave o racionalnom promišljanju prošlosti.

U završnom dijelu predavanja iznijete su osnovne karakteristike historije slikarstva u Sandžaku s osvrtom na materijalnu i nematerijalnu kulturu Bošnjaka, islamsku epigrafiku, te razvoj i afirmaciju umjetnosti kao segmenta historije i kulture Bošnjaka.

Nastavnici dobijaju 2 sata stručnog usavršavanja koji će koristiti u ličnom planu usavršavanja u okviru 44 zakonom predviđena sata.

Seminar likovno 2

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *