Održan prvi akreditovani seminar za stručno usavršavanje profesora razredne nastave i nastavnika bosanskog jezika

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća održan je prvi u nizu akreditovanih seminara za stručno usavršavanje profesora razredne nastave i nastavnika bosanskog jezika na temu:  Inovativne metode, novi pravci – aktuelnosti u obrazovanju i vaspitanju na jezicima nacionalnih zajednica.

Seminar je organizovalo Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa Pedagoškim zavodom Vojvodine i Centrom za metodiku iz Novog Sada. Predavač na seminaru bila je Anamarija Viček.

Seminar je otvorila Sanela Međedović, članica autorskog tima za izradu udžbenika na bosanskom jeziku i članica Odbora za obrazovanje Vijeća. Ona je pozdravila prisutne i iskazala zadovoljstvo zbog velikog broja prijavljenih nastavnika i najavila isti program u narednom periodu, kako bi bile zadovoljene potrebe nastavnika, a sve u cilju osnaživanje kompetencija profesora razredne nastave i nastavnika Bosanskog jezika za što kvalitetnije realizovanje nastave na bosanskom jeziku.

Prvi akreditovani seminar 3

Predavač na seminaru, Anamarija Viček rekla je prisutnima da je prvobitni cilj seminara da prenese iskustva i znanja iz oblasti obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina sa posebnim osvrtom na razvoj jezičkih i govornih sposobnosti na maternjem jeziku.

Prvi akreditovani seminar 4

Na seminaru su prikazane inovativne i kreativne metode čitanja i pisanja kroz sadržaje udžbenika u nastavi na bosanskom jeziku. Vičekova je napravila sintezu dvije velike teme kroz radioničarski rad učesnika i dala uputstva za izradu seminarskog rada kao povratnu informaciju o efektu realizacije strulnog programa.

Troškove seminara snosi Bošnjačko nacionalno vijeće a nastavnici i profesori koji su učestvovali na seminaru će biti bodovani.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.