Održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća održan je sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja na temu obrazovanja nacionalnih manjina kroz nastavu na jezicima nacionalnih manjina i učenje manjinskih jezika, a u okviru Strategije razvoja obrazovanja do 2020. godine u Republici Srbiji.Na sastanku predstavnici Vijeća iznijeli su probleme sa kojima se pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji suočavaju u ostvarivanju prava na obrazovanje na svom maternjem jeziku.

m prilikom, predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća istakli su zahtjev za potpuno ostvarivanje prava na obrazovanje na bosanskom jeziku pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji, u skladu sa zakonom, međunarodnim standardima i posebno, u skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srbije od 1. novembra 2013.

Sastanku su prisustvovali prof. dr. Goran Bašić, član radne grupe za unapređenje obrazovanja nacionalnih manjina i Jasminka Peruničić-Allen, viša savjetnica u Ministarstvu zadužena za obrazovanje nacionalnih manjina.

Bošnjačko nacionalno vijeće na sastanku su predstavljali Esad Džudžo i Muhedin Fijuljanin, potpredsjednici Vijeća, prof. dr. Hasim Mekić, predsjednik Izvršnog odbora, Bajro Gegić, predsjednik Odbora za obrazovanje, kao i Ajsela Hadžiahmetović, predstavnik jedne od škola koje su proglašene ustanovama od posebnog značaja za obrazovanje na bosanskom jeziku.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.