Održan seminar o pripremnoj nastavi na bosanskom jeziku

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća danas je održan Seminar o pripremnoj nastavi na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama  u opštinama Novi Pazar, Prijepolje, Sjenica i Tutin za vaspitače, učitelje, nastavnike i profesore koji će u drugom polugodištu školske 2012/2013. izvoditi nastavu na bosanskom jeziku.

Pripremna nastava će se odvijati u po jednom odjeljenju pripremnog razreda u predškoslkim ustanovama, u po jednom odjeljenju I i V razreda osnovne škole i u po jednom odjeljenju I razreda srednjih škola u pomenutim sandžačkim gradovima.

Otvarajući današnji seminar, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Dćudžević je rekao da se najavljeni smak svijeta nije desio ali da je danas smak svijeta za sve one koji su smtarali da Bošnjacima ne treba orazovanje na maternjem jeziku i svima onima koji smatraju da Bošnjaci ne mogu u institucijama sistema da ostvare pravo na  obrazovanje na svom maternjem bosanskom  jeziku.

“Naprotiv, danas počinje nova era za bošnjački narod kao i za državu Srbiju. U partnerskom odnosa Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Ministarstva prosvjete tekao je proces sazrijevanja i podizanja kapaciteta Vijeća, vaspitača, nastavnika, direktora, roditelja, resornih odbora i stručnih timova i svi su se ti dijelovi danas stopili u cjelinu koja će izrasti u školstvo na bosanskom jeziku u okviru državnog školskog sistema.

Ostvarenje prva na školstvo na maternjem jeziku definitivno će otvoriti put integraciji Bošnjaka u  čitav društveni i državni sistem. Ovim procesom smanjiće se etnička distanca između Srba kao većinskog naroda i Bošnjaka kao manjinskog naroda i vratiti tradicionalno poštovanje i suživot ova dva naroda”, rekao je Džudžević.

Učesnike seminara u ime Ministarstva prosvjete pozdravili su državni sekretar u ovom Ministarstvu, Muhedin Fijuljanin i pomoćnica ministra prosvjete Vesna Fila. Oni su naglasili da će resorno ministarstvo biti snažan mehanizam partnerstva i podrške u procesu ostvarivanja prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku.

Pomočnica ministra prosvjete, Vesna Fila rekla je da je ona danas došla u Novi Pazar da ohrabri sve učesnike u ovom procesu jer je, kako kaže, “obrazovanje na svom maternjem jeziku osnovno ustavno i civilizacijsko pravo koje su drugi manjinski narodi u Srbiji odavno ostvarili”.

“U slučaju Bošnjaka stekli su se sve zakonski, proceduralni i sadržinski uslovi da uz pripremnu nastavu u nekoliko obrazovno-vaspitnih ustanova u II polugodištu ove školske godine, obrazovanje na bosanskom jeziku startuje u punom obimu od naredne 2013/14. školske godine u svim predškoslkim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u opštinama u kojima je bosanski jezik u službenoj upotrebi”, rekla je Fila.

Učesnicima seminara tematskim saopštenjima obratili su se i Muratka Fetahović, šef resora za obrazovanje u Izvršnom odboru Vijeća i Elijas rebronja predsjednik stalnog Odbora za obrazovanje u BNV.

U radu seminara učestvovali su i direktori obrazovno-vaspitnih ustanova u Sandžaku, načelnici školskih uprava, predstavnici službe Zaštitinika građana kao i zvaničnici Grada Novog Pazara i sandžačkih opština.

>>Pogledajte još fotografija<<

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.