ODRŽAN SEMINAR: UNAPRIJEDIMO SEBE DA BISMO UNAPRIJEDILI NASTAVU

Bošnjačko nacionalno vijeće organizovalo je seminar za sve zaposlene u obrazovno-vaspitnim ustanovama u kojima se ostvaruje nastava na bosanskome jeziku. Seminar je održan u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu 9. i 10. juna.
Tema seminara bila je “Unaprijedimo sebe da bismo unaprijedili nastavu”.


Na seminaru, su se dotakle sve bitne teme od historije bosanskog jezika do savremene bošnjačke književnosti i odgovorilo se na pitanje – zašto bosanski a ne bošnjački.

Predavači su bili: doc. dr. sc. Edin Jahić, profesor historije i geografije i predsjednik “Preporoda” Tuzlanskog Kantona, prof. dr. Edin Mutapčić, profesor historije države i prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli, Sanel Mumić, profesor jezika i književnika i direktor Gimnazije u Živinicama, Mehmed Pargan novinar, književnik i predsjednik Udruženja za mir, obrazovanje i kreativnost CMOK iz Tuzle, Sabina Jogunčić profesorica jezika i književnosti, Sanela Međedović, profesorica razredne nastave, član Bošnjačkog prosvjetnog savjeta (BPS) i spoljni saradnik Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja u R. Srbiji, Dino Lotinac profesor jezika i književnosti, član BPS-a, Adela Melajac, profesorica razredne nastave, član Odbora za obrazovanje u Vijeću i član BPS-a.

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća prof. dr. Hasim Mekić, obratio se prisutnima i istakao bitnost organizovanja ovakve vrste edukacije koja rezultira uspješno razmjenjivanje iskustava između sandžačkih i Bosansko-hercegovačkih prosvjetnih radnika. On je naglasio da je u toku i kampanja za bosanski jezik „Bosanski, jer smo Bošnjaci“, čije kako kaže, ime govori samo za sebe: „Svi imamo pravo govoriti svojim materinjim jezikom“.

Seminaru je prisustvovalo 450 prosvjetnih radnika iz Sandžaka i smatraju da je bio edukativan, primjenljiv u praksi i da je odgovorio na postavljene zahtjeve i dileme koje su imali, a tiču se historijskog dijela seminara. Iskazali su zahvalnost Bošnjačkom nacionalnom vijeću na organizaciji ovog seminara i istakli potrebu za održavanjem još edukativnih sadržaja ovakvog tipa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.