Održana 103. sjednica Izvršnog odbora Vijeća

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća održao je svoju 103. sjednicu na kojoj je tema bila rekapitulacija dosadašnjeg rada i realizacija zaključaka sa 101. i 102. sjednice i dogovor o radu Izvršnog odbora.

Sjednici su, pored članova Izvršnog odbora, prisustvovali i Rizah Gruda, predsjedavajući Senata Vijeća, Elijas Rebronja, predsjednik stalnog Odobra za obrazovanje na bosanskom jeziku i Esad Rahić, predsjednik Društva historičara Sandžaka.

Na sjednici su donešeni sljedeći zaključci:

  1. Direktorima 53 obrazovno-vaspitne ustanove u Sandžaku dostaviti “Prosvetni glasnik” u kojem je objavljen Pravilnik o nastavnim planovima i programima za bosanski jezik i druge predmete i Pravilnik o planu udžbenika za 1. i 5. razred osnovne škole i 1. razred gimnazije, koji će se primenjivati od školske 2013/2014. godine u nastvi na bosanskom jeziku.
  2. Verifikovana je tročlana komisija, u sastavu doc. dr. Sead Šemsović, mr. Fatima Muminović Pelesić i doc. dr. Redžep Škrijelj, koja će izdavati sertifikate svim nastavnicima, stručnim saradnicima i vaspitačima za obavljanje obrazovno-vaspitnog rada na bosanskom jeziku.
  3. Utvrđen je protokol posjete Opštini Prijepolje, prilikom koje će biti potpisan Protokol o saradnji između Opštine Prijepolje i Bošnjačkog nacionalnog vijeća, i održan sastanak sa direktorima škola u Prijepolju.
  4. Utvrđena je Lista kandidata za članove Senata, u skladu sa izmjenom člana 4. Odluke o obrazovanju Savjeta visokih zvaničnika – Senata i dogovoren protokol za zakazivanje drugog konsultativnog sastanka sa kandidatima za članove Senata.

Izvršni odbor je ocijenio da je uvođenjem školstva na na bosanskom jeziku dat značajan doprinos postizanju bošnjačkog nacionalnog konsenzusa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.