Održana finalna međuopštinska smotra recitatora “Pjesniku Bošnjaku u zavičaj”

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća održana je finalna međuopštinska smotra recitatora “Pjesniku Bošnjaku u zavičaj”, povodom 20. novembra – Dana Sandžaka u organizaciji Odbora za obrazovanje Vijeća.

Žiri u sastavu: spisateljica Mevluda Melajac, profesor književnosti Amir Dautović i diplomirani novinar Hasna Ziljkić donijeli su odluku o pobjednicima međuopštinske Smotre recitatora:

Prvo mjesto u kategoriji mlađeg uzrasta (prvog razreda osnovne škole) osvojio je Hattab Murselović, učenik OŠ „Svetozar Marković“ u Sjenici.
Drugo mjesto u kategoriji mlađeg uzrasta osvojila je Adna Mecinović, učenica OŠ „Desanka Maksimović“ u Novom Pazaru.
Treće mjesto u kategoriji mlađeg uzrasta osvojila je Naila Ugljanin, učenica OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Pazaru.

Prvo mjesto u kategoriji srednjeg uzrasta (petog razreda osnovne škole) osvojila je Dženeta Adilović, učenica OŠ „Vuk Karadžić“ u Tutinu.
Drugo mjesto u kategoriji srednjeg uzrasta osvojio je Džengiz Kučević, učenik OŠ „Bratstvo – jedinstvo“, Duga Poljana, Sjenica.
Treće mjesto u kategoriji srednjeg uzrasta osvojila je Ilma Hajrović, učenica OŠ “Vuk Karadžić” u Tutinu.

Prvo mjesto u kategoriji starijeg uzrasta (prvi razred srednje škole) osvojila je Džana Ljajić, učenica novopazarske Gimnazije.
Drugo mjesto u kategoriji starijeg uzrasta osvojila je Selma Čuljević, učenica tutinske Gimnazije.
Treće mjesto u kategoriji starijeg uzrasta osvojila je Selma Hadžibulić, učenica novopazarske Gimnazije.

Na konkursu za literarne radove na temu „Mirisi i boje moga Sandžaka“ za učenike petog razreda osnovne škole nagrade su osvojili:
Prvo mjesto: Azra Hašimović, OŠ „Svetozar Marković“, Sjenica.
Drugo mjesto: Altana Ugljanin, OŠ „Rastko Nemanjić Sava“, Novi Pazar.
Treće mjesto: Sanida Maljanović, OŠ „Rastko Nemanjić Sava“, Novi Pazar.

Na konkursu za likovne radove za učenike prvog razreda osnovne škole nagrade su osvojili:
Prvo mjesto: Meldijana Daglar, OŠ „Svetozar Marković“, Sjenica.
Drugo mjesto: Hena Gusinac, OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, Tutin.
Treće mjesto: Lejla Dervišhalitović, OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, Novi Pazar.

Nagrade dobitnicima uručili su predsjednik Vijeća Esad Džudžević, predsjednik Senata Vijeća Rizah Gruda, šef Resora za visoko obrazovanje Redžep Škrijelj i članovi Odbora za obrazovanje Amir Dautović, Sanela Međedović i Hodo Katal.

Smotra recitatora 2013 BNV 2

Smotra recitatora 2013 BNV 3

Smotra recitatora 2013 BNV 4

Smotra recitatora 2013 BNV 5

Ovogodišnja smotra recitatora obilježena je podizanjem zastave sandžačkih Bošnjaka ispred Glavnog ureda Vijeća, kao i intoniranjem Himne sandžačkih Bošnjaka. Zastavu sa predsjednikom Vijeća, Esadom Džudževićem podigli su pobjednici Opštinske smotre recitatora Selma Hadžibulić i Selma Džanković.

Nakon toga, predsjednik Društva za bosanski jezik i književnost, Amir Dautović i predsjednik Društva historičara Sandžaka, Esad Rahić, otkrili su tablu sa nazivima pomenutih udruženja. Rahić je tom prilikom rekao da je na ovom mjestu gdje se danas nalazi sjedište Bošnjačkog nacionalnog vijeća, 29.marta 1945. godine održano posljednje zasijedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka. On je istakao da je Vijeće nasljednik tradicije ZAVNOS-a i da smo ponosni što se u zgradi Vijeća nalazi i sjedište Društva historičara Sandžaka, Društva za bosanski jezik i književnost, Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka i redakcije časopisa “Bošnjačka riječ”.

Pogledajte više fotografija sa finalne međuopštinske smotre recitatora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.