Održana sjednica Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku

U Glavnom uredu Vijeća danas je održana sjednica Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Na sjednici je predložen i razmatran izvještaj Komisija BNV za praćenje kvaliteta nastave na bosanskom jeziku za Novi Pazar, Tutin, Sjenicu i Prijepolje o toku realizacije nastave na bosanskom jeziku, organizacija seminara Inovativne metode, novi pravci – aktuelnosti u obrazovanju i vaspitanju na jezicima nacionalnih manjina za 12.10.2013. godine, Plan udžbenika na bosanskom jeziku za školsku 2014/2015. godinu, Nastavni planovi i program za drugi ciklus i prvi razred srednjih stručnih škola, obezbjeđivanje udžbenika iz opšte-obrazovnih predmeta za nastavu na bosanskom jeziku i uvoz udžbenika iz BiH, upućivanje Javnog poziva autorima za izradu udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku, organiziranje konkursa za literarne i likovne  radove, organiziranje takmičenja iz bosanskog jezika, formiranje redakcije učeničkih listova za učenike u nastavi na bosanskom jeziku i akreditovanje seminara BNV-a za nastavnike koji rade u nastavi na bosanskom jeziku.

Sjednica Odbora za obrazovanje 10 10 2013 b

Na sjednici je, između ostalog, konstatovano da će  Bošnjačko nacionalno vijeće zajedno sa Centrom za metodiku iz Novog sada, organizovati prvi akreditovani program za stručno usavršavanje profesora razredne nastave i nastavnika bosanskog jezika Inovativne metode, novi pravci – aktuelnosti u obrazovanju i vaspitanju na jezicima nacionalnih zajednica. Troškove seminara će snositi Bošnjačko nacionalno vijeće, a nastavnici i profesori koji budu učestvovali na seminaru će biti bodovani.

Seminar će biti održan 12. oktobra 2013. godine sa početkom u 11 sati, a realizatori će biti Anamarija Viček, Lenka Erdelj, Jutka Baliž i Izabela Halas.

Dogovoreno je da se do kraja nedjelje uputi Javni poziv za izradu udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku za drugi i šesti razred osnovne škole i prvi razred Gimnazija i srednjih stručnih škola.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.