Održana tribina “Država polaže test demokratičnosti, a Bošnjaci svojih mogućnosti”

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u petak, 15. novembra 2013. godine održana je tribina pod nazivom: “Država polaže test demokratičnosti, a Bošnjaci svojih mogućnosti”, koju je organizovao Odbor za informisanje Vijeća. Učesnici na tribini bili su: Žužana Serenčeš, medijska analitičarka i novinarka programa Radio Slobodna Evropa, Nedim Sejdinović, novinar i publicista, i Hasna Ziljkić, šef Resora za informisanje na bosanskom jeziku Vijeća.

Na tribini je bilo riječi o informisanju na manjinskim jezicima u Srbiji, a posebno pitanjima koja se tiču informisanja na bosanskom jeziku: obnavljanje nedjeljnika Sandžačke novine, koje je Ministarstvo kulture i informisanja godinama sufinansiralo, inicijativa za formiranje Redakcije na RTS-u na bosanskom jeziku i transformacija Regionalne televizije u Regionalni javni servis, u skladu sa Medijskom strategijom.

Žužana Serenčeš rekla je da se nalazimo u prelomnom trenutku čitave medijske scene u Srbiji kada je budućnost informisanja na manjinskim jezicima u pitanju. Treba posebno imati u vidu, istakla je ona, da je u toku usvajanje tri osnovna medijska zakona u Srbiji te da je izuzetno važno da se ovim zakonima ponudi potpuno jasan odgovor uz pomoć kojih rješenja će država obezbijediti da se garantovani nivo i oblast informisanja na manjinskim jezicima ostvaruje i razvija u Srbiji.

Tribina BNV 2

Nedim Sejdinović istakao je da u sadašnjim nacrtima medijskih zakona nije jasno šta u budućnosti očekuje medije na manjinskim jezicima, mada je dobro što se manjinsko informisanje i interkulturalnost nalaze među javnim interesima. On je, međutim, ukazao da je zabrinjavajuća nesinzibilnost za manjinska pitanja kod donošenja odluka u Beogradu i potrebno je napraviti široki front organizacije društava i manjinskih organizacija.

Hasna Ziljkić je, analizirajući medijske kuće u svim sandžačkim opštinama, predstavila zastupljenost medijskih sadržaja na bosanskom jeziku, što nije na zadovoljavajućem nivou. Ona je izložila rezultate rada Odbora za informisanje, koji se odnose na konkretne korake na realizaciji informisanja na bosanskom jeziku u pomenutim trima oblastima.

Tribina je jedan od događaja koji se organizuju u okviru programa obilježavanja nacionalnog blagdana Bošnjaka 20. novembra – Dana Sandžaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.