Održana tribina o dosadašnjim iskustvima u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku

U Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru juče je održana javna tribina pod nazivom “Sistem vrijednosti Bošnjaka – dosadašnja iskustva u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku” u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća, a u okviru obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zajednice.

Na trbini su govorili šef Resora za visoko obrazovanje dr. Redžep Škrijelj, predsjednik odbora za obrazovanje Elijas Rebronja, predsjednik Društva za bosanski jezik i književnost prof. dr. Sead Šemsović, prof. dr. Sait Kačapor i koordinator za obrazovanje u Vijeću Aida Smajović.

Predsjednik Odbora za obrazovanje u Vijeću Elijas Rebronja je u svom uvodnom izlaganju između ostalog istakao tri osnovne stvari koje treba negovati i razvijati u implementaciji nastave na bosanskom jeziku i sistemu vrijednosti Bošnjaka a to su vjera, pripadnost naciji i maternji, bosanski jezik kao vrh razvoja kulture bošnjačkog naroda.

“Sistem vrijednosti Bošnjaka u Republici Srbiji u okviru nastave na bosanskome jeziku vezuje se prije svega za onaj sistem vrijednosti koji je bio prekinut ukidanjem bosanskoga jezika 1906. godine od strane austrougraske monarhije. Naš emanet je upravo to – da povežemo ono što je u zvaničnim institucijama obrazovnog sistema prekinuto sa sadašnjim vremenom i što je priprema novim generacijama za budućnost. Znači da povežemo 1906. i 2014. godinu.

Bosanski jezik se 100 godina čuvao u našim porodicama i ne možemo reći da danas on nije dosta ugrožen ali smo uspjeli da ga vratimo u obrazovni sistem i stvorimo uslove da naša djeca, pored onog dijalekta bosanskog jezika na kojem su govorila u svojim porodicama, uče u školama i standardni bosanski jezik. Posebno je bitno što se nije uveo samo bosanski jezik već i književni sadržaji u okviru tog predmeta u kojima se može izučavati sve ono što Bošnjake kroz sistem vrijednosti čini posebnim i osobenim na ovim prostorima”, istakao je Rebronja.

Koordinato za obrazovanje u Vijeću, Aida Smajović prezentovala izvještaj ispred Odbora za obrazovanje o dosadašnjem radu i svim aktivnostima koje je su sprovedene na polju implementacije nastave na bosanskom jeziku.

Prof. dr. Sait Kačapor govorio je na temu “Pedagoški okvir curriculuma nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku”, i pritom istakao da je centralno pitanje kako u procesu institucionalnog vaspitanja i obrazovanja naučiti učenika da slobodno misli i da izgrađuјe sebe kao odgovornog nosioca društvenih promjena na svim nivoima, zaštitnika društvenih vrijednosti u kontekstu lične, nacionalne i globalne sigurnosti i stabilnosti, a istodobno zaštitnika Bošnjačke posebnosti sa svim tradicionalnim, vjerskim, kulturološkim i svakim drugim obilježjima.

Prof. dr. Sead Šemsović govoreći na temu “Način prezentacije udžbeničke građe najčešće zavise od zalaganja samog nastavnika” u svom izlaganju je istakao da budući da Bošnjaci u svojoj nacionalnoj identitarnosti spajaju pojedinačne kulturalne fenomene Orijenta i Okcidenta, sistem njihovih vrijednosti nužno je isprepleten raznolikim modelima vrednovanja. Stoga je izbor pojedinačnih vrijednosti dodatno usložen, naročito kada se radi o nastavi na bosanskom jeziku u osnovnim srednjim školama.

Prof. dr. Redžep Škrijelj se u svom izlaganju osvrnuo na dosadašnja iskustva u radu BNV-a na polju obrazovanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.