Održana tribina povodom 1. februra – Dan sandžačkog novinarstva

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru, juče je održana tribina “Uloga sandžačkog novinarstva u vremenu tranzicije – odgovori na izazove, kojom je obilježen 1. februar – Dan sandžačkog novinarstva.

Ovaj datum se obilježava u znak sjećanja na 1. februar 1932. godine, kada je u Prijepolju izašao prvi broj lista “Sandžak”. Tokom šestogodišnjeg izlaženja (1932-1938), s listom su sarađivali najprogresivniji i najugledniji ljudi toga vremena. Sandžačke novine su nastavljač trdadicije ovog lista.

Tribinu je otvorio presjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Esad Džudžević.

Šef Resora za informisanje u Vijeću, Hasna Zilkić ukratko je podsjetila na značajne datume i ličnosti iz historije sandžačkog novinarstva a prije svega na lik i djelo sandžaklije Mehmeda Šačira Kurtćehajiće koji se smatra začetnikom štampane riječi i novinarstva na bosanskom jeziku.

Novinarka novopazarskog Radij Sto plus, Amela Bajrović govorila je o savremenom trenutku novinarstva u Sandžaku i aktuelnim problemima i izazovima koji stoje pred novinarima u ovom regionu. Ona je posebno istakla nedostatak istraživačkog novinarstva u radu novinara ovog regiona.

Na izuzetno posjećenoj tribini su govorili i gosti iz Bosne i Hercegovine, Borka Rudić, generalna sekretarka Udruženja novinara BiH i Avdo Avdić, urednik informativnog programa Federalne televizije iz Sarajeva.

Borka Rudić je u svom obraćanju govorila o radu udruženja novinara u BiH i njegovom značaju za zaštitu novinara i novinarske profesije uopšte.

Urednik informativnog programa Federalne TVF  Bosne i Hercegovine, Avdo Avdić, prisutnima najprije prikazao svoju autorsku emisiju “60 minuta” u kojoj je obradio tematiku pokreta selafija na Balkanu, a onda govorio o svojim iskustvima u radu i problemima koje je imao kao novinar istraživač.

Na tribini je govorio i dr. Redžep Škrijelj, urednik časopisa “Bošnjačka riječ”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.